Augstākā tiesa atguvusi savu vēsturisko nosaukumu - Senāts (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas valsts ģerbonis Augstākās tiesas zālē.
Latvijas valsts ģerbonis Augstākās tiesas zālē. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Trešdien, 28. novembrī, spēkā stājās grozījumi likumā Par tiesu varu, ar kuriem noteikts, ka Augstākā tiesa (AT) turpmāk var tikt saukta arī par Senātu un AT tiesneši par senatoriem, aģentūrai LETA pavēstīja AT pārstāve Baiba Kataja.

Viņa norādīja, ka gan AT plēnums, gan Tieslietu padome vairākkārt aicināja Saeimu atgriezt kasācijas instancei tās vēsturisko nosaukumu.

Kataja skaidroja, ka pirms simts gadiem, veidojot Latvijas tiesu sistēmu, kā augstākā jeb kasācijas instance tika izveidots Latvijas Senāts, kas darbojās līdz 1940. gada novembrim, kad padomju okupācijas vara to likvidēja.

Atjaunotajā Latvijas Republikā Senāts tika atjaunots AT sastāvā, un tāds nosaukums kasācijas instancei bija līdz 2013. gada 31. decembrim, kad līdz ar grozījumiem likumā Par tiesu varu Senāta vārds no kasācijas instances nosaukuma tika dzēsts.

Senāta sastāvā ir Administratīvo lietu departaments, Civillietu departaments un Krimināllietu departaments.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu