Zviedrijas uzņēmēji atbalsta 2026.gada olimpisko spēļu rīkošanu Stokholmā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Olimpiskie apļi
Olimpiskie apļi Foto: EPA/LETA

Zviedrijas uzņēmēji pauduši atbalstu 2026.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanai valsts galvaspilsētā Stokholmā.

Zviedru medijs "Dagens Nyheter" pavēstījis, ka vairāki vietējie uzņēmēji ir gatavi atbalstīt olimpisko spēļu norisi. "Daudzi no mums iepriekš bijuši skeptiski par spēļu rīkošanu 2026.gadā Stokholmā, taču šobrīd finansiālie riski ir zemi," medijam apstiprinājuši 11 uzņēmēji.

Atbalstu pauduši tādi uzņēmēji kā mūzikas straumēšanas servisa "Spotify" dibinātājs Dāniels Ēks, investīciju uzņēmuma "Kinnevik" pārstāvē Kristīna Stēnbeka, "Stockholm Chamber of Commerce" vadītājs Andrēass Hatzigeorgiu un citi, kuri parakstījušies zem šī citāta.

Tāpat uzņēmēji piekrīt, ka spēļu rīkošana palielinās bērnu un jauniešu vēlmi nodarboties ar sportu, kā arī uzlabos valsts kā zīmola popularitāti pasaulē. Uzņēmēji tic, ka olimpiskās spēles ir kā rīks, lai Zviedrija pēc tam piesaistītu vairāk tūristus un attīstītu uzņēmumus.

Jau vēstīts, ka Stokholmas 2026.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanas komiteja izteica Latvijai piedāvājumu bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" rīkot olimpiskās sacensības bobslejā, skeletonā un kamaniņu sportā.

Zviedrijā šo sacensību rīkošanai nav piemērotas sporta bāzes un, Latvijas pusei piekrītot, Stokholmas un Siguldas apvienotā kandidatūra tika oficiāli iekļauta saīsinātajā 2026.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanas kandidāšu sarakstā.

Šobrīd uz sacensību rīkošanu ir divi pretendenti - Itālijas pilsētu Milānas un Kortīnas d'Ampeco apvienotais pieteikums un Stokholma. Vēl nesen uz Olimpiādes rīkošanu bija trīs kandidāti, tomēr Kanādas pilsētas Kalgari iedzīvotāji referendumā nobalsoja pret ieceri uzņemt četrgades nozīmīgāko forumu, un pēcāk šī kandidatūra tika atsaukta.

Vēl oktobrī Zviedrijas mediji vēstīja, ka pēc septembrī notikušajām vēlēšanām par Stokholmas vadīšanu vienojušās Zaļā partija un centriski labējā partiju apvienība "Alliance" - abas uzskata, ka pilsētai nevajadzētu uzņemties 2026.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu.

Iepriekš gan Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis izteicās, ka Stokholmas domes atbalsts nav noteicošs, lai izlemtu nekandidēt spēļu rīkošanai.

Līdz 11.janvārim 2026.gada olimpisko spēļu rīkošanas kandidātēm jāiesniedz pilnībā aizpildīts pieteikums, bet līdz 12.aprīlim jābūt iesniegtam pēdējām pašvaldību un valsts garantijām par drošību un vīzām. Vrubļevskis jau iepriekš pauda pārliecību, ka Latvijas puse kandidatūru noteikti atbalstīts un dos savas garantijas.

Olimpisko spēļu mājvieta 2026.gadam tiks izvēlēta jūnijā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) sesijā Šveices pilsētā Lozannā.

Šī gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietai Phjončhanai no Dienvidkorejas savulaik rīkot četrgades nozīmīgāko forumu bija tikai divas konkurentes - Minhene (Vācija) un Ansī (Francija), kamēr Ķīnas galvaspilsēta Pekina uzvarēja cīņā par tiesībām rīkot 2022.gada Ziemas olimpiskās spēles ar tikai vienu citu pilsētu - Almati no Kazahstānas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu