Par dižkoka nociršanu Rīgā piemēro 12 900 eiro sodu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija nolēmusi piespriest 12 900 eiro sodu kādai privātpersonai par vietējas nozīmes dižkoka patvaļīgu nociršanu, aģentūru LETA informēja Rīgas domes pārstāve Aira Šmelde.

Viņa skaidro, ka šā gada martā Apstādījumu inspekcijas inspektore, apsekojot Rīgā esošos apstādījumus, konstatējusi, ka kādā pilsētas teritorijā ir nozāģēti visi zemesgabalā augošie koki, tostarp arī viens bērzs ar 89 centimetru diametru.

Zemesgabalā iepriekš augošais bērzs bija reģistrēts dižkoku datubāzē un bija vietējas nozīmes aizsargājams koks jeb dižkoks.

Pēc situācijas izpētes noskaidrots, ka šajā teritorijā patvaļīgi nocirsti arī citi koki bez attiecīgās atļaujas. Šmelde atzīmē, ka konkrētajai personai jau iepriekš tika aizliegts nocirst konkrēto bērzu, pamatojot to ar dižkoka statusu, kā arī to, ka tā ciršana ir pretrunā ar dabas aizsardzības normatīvajiem aktiem, taču vaininieks šo prasību, acīmredzot, ignorējis.

Par pārējiem patvaļīgi nocirstajiem citiem kokiem privātpersonai būs jāsedz zaudējumi vēl 1001 eiro apmērā, norāda Šmelde.

Balstoties uz Ministru Kabineta noteikumiem, zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazināšanu saistībā ar koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā. Teritorijas īpašniekam, neatkarīgi no tā, vai ir konstatējama vainīgā persona, zaudējumu atlīdzība par dabas daudzveidības samazināšanu jāmaksā jebkurā gadījumā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu