Uz sagruvušas baznīcas griestiem atrasts senākais Jēzus Kristus atainojums mākslā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Emma Maayan-Fanar

Haifas Universitātes Izraēlā mākslas vēsturnieces Emma Mājana-Fanara (Emma Maayan-Fanar) centieni no tuksneša saules patverties ēnā vainagojās ar ievērojamu atklājumu – uz mūra attēlotu Jēzus Kristus seju.

Šivta pilsētas drupās Negeva tuksnesī vēsturniece pētīja krucifiksu un citu motīvu attēlojumus uz antīko māju un baznīcu mūriem. Lai arī bija februāris, tuksnesī gaisa temperatūra joprojām bija augsta, tāpēc pētniece centās no saules patverties zem viena no dažiem palikušajiem ēku jumtiem, kas izrādījās kristību ceremoniju telpa vienā no trīs pilsētas baznīcām. Tieši tajā mirklī viņa pamanīja acis, kas no griestiem lūkojas viņā. Tās bija izbalējušas atliekas no Jēzus Kristus portreta, kurā viņš bija attēlots savās kristībās Jordānas upē. Pētnieki noskaidrojuši, ka šis zīmējums ir aptuveni 1500 gadu sens.

Foto: Emma Maayan-Fanar

“Visi to apraksta kā brīnumu. Tas tāds bija arī man kādu brīdi,” Mājana-Fanara stāstīja izdevumam “Live Science”.

Īsi pēc sava atraduma, vēsturniece lūdza savam vīram, Šifta pilsētā strādājošās arheologu komandas fotogrāfam, nofotografēt zīmējumu. Šā atklājuma un sekojošā pētījuma rezultāti publicēti zinātniskajā žurnālā “Antiquity”.

Foto: Emma Maayan-Fanar

Krietni pabalējušais zīmējums pašlaik tiek uzskatīts par vecāko Jēzus Kristus reprezentāciju mākslā, kas jelkad atrasts Izraēlā, kā arī vienu no nedaudzajiem mākslas darbiem, kuros detalizēti attēlota Jēzus seja.

Foto: Emma Maayan-Fanar

Pētnieki noskaidrojuši, ka pilsētas baznīca celta laika posmā starp mūsu ēras 4. un 6. gadsimtu.

Zīmējums pašlaik tiek uzmanīgi atjaunots.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu