Vēberes grupas biedrs Macats par viņas dziedājumu: Tā nav Zolitūdes traģēdija! (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Par pēdējā laika apspriestāko notikumu ir kļuvis ​simtgadei veltītais koncerts “Mīlestības vārdā. 18+”, kurā jaunā dziedātāja Evija Vēbere pārsteidza ar dziesmas “Svētku diena” izpildījumu. Lai gan priekšnesums izpelnījās lielu devu kritikas, ir ne mazums mākslinieku, kas viņu aizstāv, tai skaitā, viņas skatuves kolēģis, ar ko viņa sadarbojas vairākos muzikālajos projektos, piemēram, grupā "Vēstnieks", - džeza komponists un pianists Rūdolfs Macats.

"Naktis maz gulētas. Pārdzīvojums liels. Ilgi es klusēju, bet man arī gribas šo to pateikt publiski par manu labu draugu un grupas biedru - Eviju Vēberi.

Pirmkārt, par Evijas balss tembru. Tas nav mākslīgs, tas ir no dabas īpatnējs, tas sākotnēji var patikt, var nepatikt, bet tas tāds ir un paliks! Manuprāt, jebkurā mākslā, vienalga kādā, tehnikas izvēle vai stila izvēle nav pati būtība vai pilnība. Svarīgāks vienmēr ir vēstījums! Tā ir tā jēga! Ir tik apnicīgi klausīties virtuozus, bet tukšus mūziķus, kas tikai atkārto vai kopē, vai uztver mūziku kā sportu! Evija nav šis tips! Viņa nebaidās riskēt! Un tas ir pluss! Viņa ir un būs oriģināla māksliniece! Neviens viņu pa īstam nekad nevarēs nokopēt!

Un vispār prieks, ka šis koncerts simtgadē godināja mūsu leģendāros komponistus! Tas bija mīļi!

Un tagad vēl pāris domas par to pašu... Ja komponists Brauns uzskata, ka Evija kaut kad senāk ir speciāli izmēdījusi viņa dziesmu “Veltījums”, dziedot bērna balsī, tad varu apgalvot, ka tāda viņai balss ir no dabas. Un, manuprāt, komponistam vispār jāpriecājas, ka viņu vēl joprojām atskaņo.

Otra lieta, ko gribu piebilst, ir tas, ka esmu šokā, ka nav ielikts viss pilns 18+ simtgades koncerts Youtube. Bet tā vietā ir uztaisīta milzīga traģēdija tieši par Eviju. Tas tā dīvaini, vai ne? Turklāt es biju uz vietas koncertā, ticu, ka televīzijā skanēja sliktāk viss koncerts. Tā tas parasti ir. Dzīvajā skanēja labi priekš tiem laika apstākļiem, kas tur bija! To daudzi kritizētāji neņem vērā! Bija ļoti auksts! Mūziķi bija nosaluši! Esmu pats dziedājis siltākos apstākļos, +10 grādos, diez cik viegli nebija! Šeit bija ap 0 grādi! Bet šā vai tā cilvēki bija priecīgi! Koncerts kopumā bija ļoti aizkustinošs! Ļoti sirsnīgs! Sildīja!

Diemžēl vai par laimi - Evijai bija jāatver koncerts kā pirmajai, un, protams, tas nav viegli arī psiholoģiski. Liela atbildība tika uzlikta viņai no koncerta mākslinieciskā vadītāja. Bet ne jau vainīgie tagad jāmeklē! Pēc kara visi gudri! Manuprāt, sākotnēji jau šī koncerta ideja nebija izpildīt perfekti sen radītās dziesmas, bet gan pagodināt aizvadīto simtgadi ar latviešu labākajām popdziesmām, paralēli parādīt plašāk publikai jaunos komponistus, kuri turpina un turpinās latviešu mūzikas tradīcijas!

Mēs visi varam kļūdīties no uztraukuma! Kļūdas ir jāpiedod. Dārgie tautieši, tā nav Zolitūdes traģēdija! Šis viss globāli vispār nav nekas svarīgs! Neviens nav nomiris! Cilvēki pēc koncerta bija priecīgi!

Ticu, ja Imants Kalniņš vai Mārtiņš Brauns pats dziedātu savu dziesmu, tauta viņus vēl joprojām mīlētu ar visu to, ja pat viņi vispār nemācētu neko izdvest no savas mutes! Līdzīgi kā tautas uzskats, ka Raimonds Pauls ir kaut kas ģeniāls! Es runāju par tautas mīlestību!

Treškārt. Evija šobrīd ir slavenākais cilvēks Latvijā. Vismaz šķiet, ka apkārtējā pasaule, un svarīgākas lietas par viņu un mūziku ir apstājušās! Politika arī vairs nevienu neinteresē.

Un jā, vēl par slavu. Evijai tas sakritis tādā “taimingā” tieši tad, kad viņai ir tikko iznācis fenomenāls albums. Šis albums ieies vēsturē, es to garantēju! Kāpēc?! Jo tur ir daudz novatorismu, ko latviešu mūzikai vajag! Viņa sevi parāda kā lielisku komponisti un mūziķi! Manuprāt, viņa ir sintezatoru virtuozs, kā arī viņai ir unikāls stils ar trompeti! Un viņas “elfu” balss tembrs ļoti skaisti tur iederas! Es vispār Eviju uzskatu par skaņas gleznotāju, un tādu mūziķu Latvijā nav daudz.

Un jā! Cilvēki Eviju šobrīd nobradā par kaut ko, kas neizdevās kā iecerēts! Daudziem dzīvē var gadīties izdarīt daudz nopietnākas kļūdas, par kurām neviens nekad neuzzinās!

Turklāt daudzi cilvēki vēl ir 50 gadus pagātnē savās mūzikas gaumēs! Un ar Padomju Savienības vai citiem stagnējošiem uzskatiem par mūziku! Tāpēc es zem šīs tumsas redzu lielu gaismu!

Vispār jau cilvēki daudz kur nesaprot, ka māksla jārada un jātver ar dvēseli. Un dzirdēt neierastas krāsas ir īstenībā labi. Tas ir jauns ceļojums skaņu plaknē. Evijai ir dziļa dvēsele, to jaunajā albumā var dzirdēt. Kā arī man patīk tas, ka viņa neizmanto racionālas klišejas, un, ja arī kādreiz izmanto pa kādai, tad viņai tās izdodas padarīt par svaigām. Viņas dziesmu lirikas arī neatstās jūs vienaldzīgus. Tieši otrādi, liks ieskatīties sevī un savā būtībā.

Ceturtkārt. Iespējams, pateicoties šim visam melnajam PR, naidam, kas ir uzkurināts, cilvēki ar laiku tomēr sadzīs ar jēgpilnu mīlestību un iemācīsies, ka viņi šobrīd sevī nes ļaunu, kamēr raksta naidīgus komentārus. Tas nav intelektuāli. Un es zinu, ka tāpat vairums no nīdējiem būs ieinteresēti arī redzēt, dzirdēt Eviju, tieši viņas patiesajā, īstajā ampluā!

Un skumīgi - redzu, ka šobrīd vairumam latviešu cilvēku nav empātijas kā tādas, un visu lielo naidu kas sakrājies, grib uzgrūst uz citu, tikai ne uz sevi! Bet tie visi nīdēji, padomājiet, vai tas ir tā vērts, vairot šo ļaunumu? Vai tad mēs esam ļauna tauta? Vai tad tas ir gudri - būt rupjam un ļaunam? Manuprāt, nomelnot ir tik vienkārši, bet dziedēt tumsu sevī un citos, lūk, tā ir īsta māksla! Un visi tie, kas uzskata, ka ir labāki dziedātāji, lūdzu, rakstiet savas dziesmas un ļaujiet dziedāt tās arī citiem, nevis purpiniet niekus! Nevis slinkojot un pūstot! Lai visiem labs prāts! Bučas!

Koncerta veidotājs Jānis Šipkēvics sociālajā vietnē "Facebook" iepriekš publicēja video, kurā komponists un "Svētku dienas" mūzikas autors Imants Kalniņš izsaka savu viedokli par Evijas Vēberes sniegumu.

"Es šos vārdus adresēju visiem "Mīlestības vārdā" koncerta mūziķiem. Noskatījos šo koncertu. Man ļoti patika. Ļoti pārliecinoši. Ļoti patika Evija. Ļoti patika "Svētku diena" Evijas izpildījumā. Novēlu turpināt ceļu, neraugoties ne uz ko. Turpināt savu ceļu," tā publiskotajā video izsakās Kalniņš. 

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu