Gobzems: Likumā jānosaka, ka pārbaude par pielaidi valsts noslēpumam jāveic trīs nedēļās (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aldis Gobzems.
Aldis Gobzems. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Likumā jānosaka, ka pārbaude par pielaidi valsts noslēpumam jāveic trīs nedēļās, uzskata Ministru prezidenta amatam nominētais Aldis Gobzems (KPV LV).

Pašlaik likumā ir noteikts, ka personas pārbaudes termiņš ir trīs mēneši, ko objektīvu iemeslu dēļ var pagarināt vēl par trīs mēnešiem.

Gobzems aģentūrai LETA teica, ka politiķa pārstāvētā partija KPV LV varētu rosināt attiecīgo grozījumu veikšanu likumā. Politiskajam spēkam vēl gan šajā jautājumā jāpieņem oficiāls lēmums, viņš piebilda.

Vaicāts, vai tik kardināla pārbaudes termiņa samazināšana attiecībā uz visām personām neatstās negatīvas sekas uz valsts drošību, piemēram, ļaujot piekļuvi valsts noslēpumam saņemt pietiekoši neizvētītiem cilvēkiem, Gobzems atbildēja noraidoši.

Politiķis akcentēja, ka efekts būs tieši pretējs un nodrošinās valsts drošību, jo "specdienestam ir jāspēj reaģēt ātri".

Politiķa skatījumā viņa priekšlikums samazināt pielaides piešķiršanas izvērtēšanai atvēlēto laiku neprasīšot papildus līdzekļus Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbībai.

Taujāts par valdības veidošanas partneru lielākoties noraidošo nostāju par reformām valsts noslēpuma pielaižu sistēmā, premjera kandidāts norādīja, ka tā nav reforma, bet virzība uz to, lai atbildīgā iestāde strādā ātrāk.

Viņš arī norādīja, ka saistībā ar veikto pārbaudi par pielaides valsts noslēpumam piešķiršanu politiķim viņš līdz šim nav aicināts uz SAB kādas informācijas sniegšanai, lai gan būtu gatavs atbildēt uz jautājumiem.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu nolēmis uzticēt KPV LV politiķim Gobzemam.

Intervijā laikrakstam Neatkarīgā SAB direktors Jānis Maizītis paudis, ka Gobzema vētīšana, lai saņemtu pielaidi valsts noslēpumam, varētu ilgt pat pusgadu.

»Pārbaude par Gobzema pielaidi valsts noslēpumam var ilgt pusgadu.

KPV LV parlamenta vēlēšanās ieguva otro vietu ar 14,25% vēlētāju atbalstu un 16 deputātu vietas 13. Saeimā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu