Satraucoša statistika: Latvijā vidēji ik gadu viena līdz divas pašnāvības darbavietā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Par pašnāvībām parasti skaļi nerunā – tā nav pieņemts, un kādēļ lai uzjundītu aizgājušā tuviniekos vēl lielākas sēras? Taču, kā norāda psihologi, tas nebūt nav tik vienkārši – šādas situācijas ir jāizrunā, lai notikums neizraisītu lavīnas efektu līdzcilvēku emocionālajā stāvoklī, vēsta raidījums Bez Tabu

Tieši klusēšana no apdrošināšanas uzņēmuma Balta puses, kurā pavisam nesen savu dzīvi aprāva kāds darbinieks, likusi uztraukties pārējiem kolēģiem, kuri palīdzību un skaidrojumu meklē pie raidījuma.

Apdrošināšanas uzņēmuma Balta darbinieks, kurš pašsaprotamu iemeslu dēļ vēlējies palikt anonīms, norādījis, ka uzņēmumā no vadības nav saņemts skaidrojums par notikušo – neviens ar darbiniekiem nevēloties runāt.

Sazinoties ar uzņēmumu, raidījums saņem īsu rakstveida atbildi:

"Varam apstiprināt, ka viens no mūsu kolēģiem Ogrē diemžēl devies mūžībā. Saistībā ar notikušo esam sazinājušies un sadarbojamies ar atbilstošajām valsts institūcijām, kas noskaidro notikušā apstākļus. Kā arī esam snieguši un turpinām sniegt atbalstu gan ģimenei, gan kolēģiem," informē AAS Balta pārstāvji. 

Kā liecina Valsts darba inspekcijas statistika, tad kopš 2010. gada ir izdarītas 14 pašnāvības darbavietā. Vidēji – viena līdz divas gadā.

"Saskaņā ar darba aizsardzības likumu darba devējam ir pienākums rūpēties par darbinieka darba drošību un veselību darbavietā. Līdz ar to, ja darbā notiek kas ārkārtējs, kas var emocionāli iespaidot darbiniekus, radot viņos stresu, tad darba devējam vajadzētu nodrošināt darbiniekus ar psiholoģisko palīdzību," norāda Valsts darba inspekcijas pārstāve Megija Ekkerte.

Pēc ekspertu teiktā, Latvijā nav valsts apmaksātas programmas, kura palīdzētu darbiniekiem pārvarēt stresu, kas radies, ja darbavietā ar kādu darbinieku notiek nelaime. Ja darba devējs nepiedāvā psiholoģisko palīdzību, darbiniekam pašam ir iespēja meklēt palīdzību krīzes centros, jo uzvelt visu atbildību tikai uz priekšnieku pleciem nav pareizi.

Tomēr psihoterapeite Ināra Vārpa norāda, ka ir ļoti svarīgi veidot caurspīdīgas attiecības jebkurā vidē – gan ģimenē, gan darbā.

Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā pēdējie dati par pašnāvībām Latvijā ir skatāmi par 2016. gadu. Tajā laikā mūsu valsts atradās otrajā vietā starp visām ES dalībvalstīm – gadā pašnāvības izdarīja 364 cilvēki.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu