Rīgā un tuvējās pilsētās atkritumu apsaimniekošana kļūs dārgāka (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Dabas resursu nodokļa un poligona "Getliņi" tarifa paaugstināšanās ietekmē no nākamā gada 1. janvāra Rīgā, Lielvārdē, Ogrē un Ķegumā maksa par kubikmetra sadzīves atkritumu apsaimniekošanu pieaugs par aptuveni 4,17 eiro, aģentūru LETA informēja atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā "Clean R".

Pie privātmājām pārsvarā tiek izvietoti ceturtdaļkubikmetra atkritumu konteineri, bet pie daudzdzīvokļu namiem izvietoto konteineru izmērs ir aptuveni kubikmetrs.

Kompānijā atgādina, ka, mainoties dabas resursu nodokļa (DRN) likmei, no nākamā gada 1. janvāra visā Latvijā mainīsies maksa par sadzīves atkritumu izvešanu.

Atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam maksu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu veido sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprinātais tarifs par sadzīves atkritumu noglabāšanu atkritumu poligonā, DRN par atkritumu noglabāšanu, maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu, uzglabāšanu un citas atkritumu apsaimniekotāja izmaksas.

2016. gada 15. decembrī Saeimas pieņemtie grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā paredz, ka DRN pieaugs katru gadu līdz 2020. gadam.

Šajā gadā DRN par vienas tonnas sadzīves atkritumu apglabāšanu paaugstinājās līdz 35 eiro tonnā, bet 2019. gadā šā nodokļu likme būs 43 eiro tonnā. Tāpat, atbilstoši SPRK lēmumam, 2019. gada 1. janvārī stāsies spēkā jauns sadzīves atkritumu apglabāšanas tarifs atkritumu poligonā "Getliņi", kā rezultātā paaugstināsies kopējā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa. DRN un poligona tarifs veido būtisku daļu no sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksas, tāpēc proporcionāli pieaugs arī visa "Clean R" pakalpojuma izmaksas.

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs par vienu kubikmetru, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN) no nākamā gada 1. janvāra līdz 2019. gada 31. decembrim "Clean R" apsaimniekotajā Stopiņu novadā būs 12,48 eiro, Ikšķiles novadā - 13,49 eiro, Inčukalna novadā - 15,49 eiro, Sējas novadā - 17,93 eiro, Ķekavas novadā - 14,57 eiro, Carnikavas novadā - 15,15 eiro. Pašvaldībās, kurās atkritumu apsaimniekošanā ir brīvais tirgus - Rīgā, Lielvārdē, Ogrē un Ķegumā – maksa par vienu kubikmetru sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, ieskaitot PVN, pieaugs par aptuveni 4,17 eiro.

Izmaiņas skars arī lielgabarīta atkritumu un būvgružu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma cenu atsevišķos novados, tostarp Stopiņu novadā lielgabarīta atkritumu apsaimniekošana izmaksās 11,60 eiro kubikmetrā, Inčukalna novadā lielgabarīta atkritumu apsaimniekošana izmaksās 14,56 eiro kubikmetrā un būvgružu atkritumu apsaimniekošana - 20,32 eiro kubikmetrā. Ķekavas novads: lielgabarīta atkritumu apsaimniekošana izmaksās 14,57 eiro kubikmetrā, Carnikavas novadā - 24,84 eiro kubikmetrā.

"Clean R" atgādina, ka DRN palielināšana ir Latvijas un Eiropas Savienības politika, kuras mērķis ir veicināt dabas resursu saudzīgu, pārdomātu un ekonomiski efektīvu izmantošanu, ierobežot vides piesārņošanu, atbalstīt tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību, kā arī finansiāli nodrošināt vides aizsardzības pasākumus. Savukārt poligona "Getliņi" tarifa izmaiņas ir saistītas ar būtisku pieaugumu regulējamā pakalpojuma izmaksās, likumdošanas prasībās un nepieciešamajās investīcijas Eiropas Savienības prasību izpildei.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Clean R" apgrozījums 2017.gadā bija 31,951 miljons eiro, bet peļņa - 1,958 miljoni eiro.

"Clean R", kas līdz 2014.gada 19.maijam darbojās ar nosaukumu "L&T", dibināta 2004.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1,2 miljoni eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir AS "TAK Investīcijas".

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu