Latvijā savairojušies vilki un pieaudzis uzbrukumu skaits mājlopiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Pēc Valsts meža dienesta informācijas, pēdējos gados Latvijā vilku ir kļuvis vairāk un pieaudzis arī vilku uzbrukumu skaits mājlopiem, ziņo Latvijas Radio.

Latgales pierobežā mednieki atklāj, ka daudzi vilki Latvijā ienāk no kaimiņvalsts Krievijas.

Saimnieks Guntis Rudzītis no Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta šoruden piedzīvoja nepatīkamu pārsteigumu - vilki likvidēja vai ceturtdaļu viņa piemājas saimniecības ganāmpulka:

"Septembra vidū ganāmpulkam uzbruka vilki. Nemāku teikt, vai tas bija viens vai vairāki plēsēji, jo ganāmpulks, ko es apsekoju trīs reizes nedēļā, atradās nomaļā vietā, citā īpašumā. Vilki tur darbojās kādu laiciņu un kopumā nokoda un saplosīja 21 aitu," stāsta Rudzītis.

Tās bijušas tīršķirnes aitas - Latvijas tumšgalves, kas pirktas no šķirnes saimniecībām. 

To, ka vilku pierobežā kļuvis vairāk, apliecina arī vietējie mednieki. Pētera Belinska vadītais mednieku kolektīvs medī Nautrēnu pusē, un Pēteris atklāj, ka aizvien vairāk vilku nāk no Krievijas, jo šaipus robežas, cenšoties saglabāt dzīvnieku daudzveidību, mednieki savās teritorijās piebaro dzīvniekus. Taču, kur zvēri, tur arī vilki. 

"No Vientuļiem piezvanīja - dienas laikā 17 vilku liels bars pārgājis no Krievijas uz mūsu medību laukiem. Tagad arī dēlam no Krievijas puses paziņas zvanījuši un izstāstījuši, ka taipus robežas bijušas vilku medības un 10 vilki nošauti. Pleskavas apgabalā vilku ļoti daudz un viņi nāk arī pie mums," stāsta Belinskis.

Austrumlatgales virsmežniecības medību inženiere Lorija Pozņakova stāsta, ka pierobežā iedzīvotāji aizvien biežāk ziņo par redzētiem vilkiem, taču precīzas informācijas par vilku uzbrukumiem mājlopiem nav, jo par to dienests ne vienmēr tiek informēts.

"Pagājušajā medību sezonā Latvijā kopumā ir saņemti 18 ziņojumi par vilku uzbrukumiem mājlopiem, bet šajā medību sezonā ziņojumu skaits ir pieaudzis līdz 29 un no tiem 28 gadījumos kā uzbrucējs konstatēts vilks."

Daudzās Eiropas Savienības valstīs, kur saglabājusies vilku populācija, par vilku nodarītajiem zaudējumiem  lauksaimnieki saņem kompensācijas. Latvijā šādas prakses pagaidām nav. Lai pierādītu plēsēju nodarītos posta darbus un panāktu šādu atbalstu arī mūsu saimniecībām, Valsts meža dienests no šā gada uzbrukumu upuriem veic DNS analīzi. 

Lai sekotu un kontrolētu vilku populācijas izplatībai Latvijā, kā arī panāktu nākotnē lauksaimniekiem plēsēju nodarīto zaudējumu kompensāciju, kā tas ir citās Eiropas valstīs, Valsts meža dienests aicina iedzīvotājus ziņot par ikvienu plēsēju uzbrukumu mājdzīvniekiem.

Vilku medību sezona ilgst no jūlija līdz Valsts meža dienesta noteiktā nomedīšanas limita sasniegšanai, bet ne ilgāk par nākamā gada 31. martu. Šajā medību sezonā visā Latvijā atļauts nomedīt 280 vilkus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu