Polijā sākas ANO klimata samits; mēģinās atdzīvināt Parīzes klimata vienošanos

LETA/AP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Polijā, Katovices pilsētā, svētdien sākas ANO klimata samits, kurā pasaules līderi mēģinās atdzīvināt pirms trim gadiem panākto Parīzes klimata vienošanos, no kuras atkāpušās vairākas valstis, tostarp ASV.

Parīzes vienošanās ilglaicīgais mērķis ir samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu krietni zemāk par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, un vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai ar 1,5 grādiem, tādējādi pēc iespējas samazinot klimata pārmaiņu sekas.

Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Taču eksperti prognozē, ka vidējās temperatūras pieagums līdz 2100. gadam var pārsniegt trīs grādus pēc Celsija, un aicina valdības pielikt lielākus pūliņus klimata izmaiņu ierobežošanai, nekā tās apņēmušās līdz šim.

Kā pirms samita uzsvērusi Pasaules Meteoroloģijas organizācijas (WMO) vadītāja vietniece Jeļena Manajenkova, globālās temperatūras paaugstināšanās par katru nelielāko grāda iedaļu ietekmēs gan cilvēku veselību, gan dzeramā ūdens un pārtikas pieejamību, gan augu un dzīvnieku valsti, tai skaitā koraļļu rifus un ūdeņu iemītniekus.

Svētdien Katovicē paredzēts apspriest samita norises tehniskās detaļas un noturēt pirmās apspriedes, bet foruma svinīgā atklāšana gaidāma pirmdien.

ANO klimata forums tikko saņēmis būtisku impulsu no Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā notikušā "Lielā divdesmitnieka" (G20) samitā, kurā 19 ekonomiski spēcīgākās pasaules valstis apliecinājušas atbalstu Parīzes klimata paktam, un vienīgi ASV atturējušās to darīt.

Katovices samits turpināsies līdz 14. decembrim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu