Politologs: Gobzems pieder pie "spēlmaņiem" un izspēlēs visus iespējamos variantus (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra piedalās publikācijas "Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2017" prezentācijas pasākumā "Latvijas Attīstības finanšu institūcijā ""Altum".
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra piedalās publikācijas "Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2017" prezentācijas pasākumā "Latvijas Attīstības finanšu institūcijā ""Altum". Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētā premjera amata kandidāta Alda Gobzema (KPV LV) valdības veidošanas sarunas var beigties ar neveiksmi līdzīgi, kā tas bija Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdera Jāņa Bordāna gadījumā, aģentūrai LETA pieļāva Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

"Spriežot pēc tā, kā viss norit patlaban, sarunas var beigties ne ar ko citu kā ar neveiksmi," sacīja Skudra, atgādinot, ka Gobzemam nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam un Satversmes aizsardzības birojs paziņojis, ka skaidrība par iespēju politiķim saņemt šo pielaidi varētu var parādīties vien pusgada laikā.

Pēc politologa teiktā, ar paziņojumu, ka arī Gobzema sarunas par valdības veidošanu ir beigušās neveiksmīgi, varētu nākt klajā kāds no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vai "Attīstībai/Par!" (AP) politiķiem. Pretējā gadījumā Gobzems var paziņot Valsts prezidentam, ka var izveidot valdību, kuru atbalsta parlamenta vairākums, tostarp "Saskaņa", pamatojoties uz mēģinājumu izvairīties no politiskās krīzes, ņemot vērā Latvijas likumdošanā neregulēto valdības veidošanas procesu.

"Ņemot vērā Gobzema kā politiķa stilu un jautājumu kārtošanas veidu, ir pilnīgi skaidrs, ka viņš pieder pie spēlmaņiem un izspēlēs visus iespējamos variantus. Arī vismazāk ticamos. Jautājums ir, vai Gobzems var [AP līdzpriekšsēdētāju Juri] Pūci un Raivi Dzintaru (VL-TB/LNNK) apspēlēt. Tas var būt iespējams, solot Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un "Jaunajai vienotībai" (JV) valdības deklarācijā tādus punktus, kādus Bordāns tām nav solījis, un ir maz cerību saņemt no [AP premjera amata kandidāta Arta] Pabrika. Spēle izšķirsies turpmākajās trīs, četrās dienās," prognozēja politologs.

Skudra norādīja, ka pēc Gobzema nākamais Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts secīgā kārtībā varētu būt Pabriks, taču arī viņa vadītās valdības veidošanas sarunas dažās dienās varētu beigties ar neveiksmi.

Pēc politologa teiktā, pēcāk premjera amata kandidātam varētu atrast kādu "kompromisa figūru". Šis politiķis varētu nākt no VL-TB/LNNK vai JV, ņemot vērā, ka premjera amata kandidātu nevajadzētu izraudzīties, piemēram, no ZZS, kura 13.Saeimas vēlēšanās faktiski izgāzās.

»Valdības veidošanas sarunas: visaktīvākās diskusijas raisa veselības un izglītības jomas

Komentējot valdības izveidošanu bremzējošos faktorus, Skudra norādīja, ka ik reizi ir citi iemesli, kādēļ valdība līdz šim nav tikusi izveidota. Bordāns vēlējās radikālas reformas, nākot klajā ar nopietnu reformu programmu, ko pārējie politiķi neatbalstīja, bet Gobzema mēģinājums izveidot nākamo valdību varētu beigties neveiksmīgi saistībā ar viņa pielaidi valsts noslēpumam, minēja politologs.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu