Vāc parakstus par videi nedraudzīgu maisiņu aizliegšanu lielveikalos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana, lai aizliegtu videi nedraudzīgu maisiņu izmantošanu lielveikalos.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Raitis Griestiņš. Viņš pauda, - lai gan Latvijas lielveikalos pamazām tiek ieviesta videi draudzīgāku iepirkumu maisiņu izmantošana, joprojām vairākas lielveikalu ķēdes tos neizmanto.

Griestiņa ieskatā, aizliedzot plastmasas maisiņu izmantošanu, kas vidē sadalās tikai pēc vairākiem simtiem gadu, tiks veicināta videi draudzīgu iepakojumu izmantošana, kas ilgtermiņā mazinās negatīvo ietekmi uz dabu.

Iniciatīvā skaidrots, ka plastmasa nesadalās, jo iegūst no neatjaunojamiem dabas resursiem - naftas pārstrādes produktiem. Saules, ūdens un mehāniskās iedarbības rezultātā plastmasa dabā sadalās sīkās daļiņās (mikroplastmasā).

Aizliedzot plastmasas maisiņu izmantošanu, lielveikaliem nebūs citas izvēles, kā izmantot materiālus, kas ir videi draudzīgāki, pārliecināts Griestiņš. Viņaprāt, varētu izmantot, piemēram, biodegradējamos maisus, kas dabā sadalās pilnībā, jo tie 100% sastāv no dabīgām izejvielām.

»EP atbalsta vienreizlietojamu plastmasas šķīvju un galda piederumu tirdzniecības aizliegumu

No 2019. gada ir plānots aizliegt bezmaksas maisiņu izsniegšanu neatkarīgi no to biezuma. Aizliedzot plastmasas maisiņu lietošanu pilnībā, tiks garantēts, ka tiek izmantoti videi draudzīgi iepakojumi, uzskata idejas autors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu