Krievijas militārās industrijas pārstāvis iegādājies ēku pie Rīgas lidostas (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Starptautiskā lidosta "Rīga".
Starptautiskā lidosta "Rīga". Foto: Zane Bitere/LETA

Krievijas militārās industrijas pārstāvis 2017. gada beigās iegādājies ēku Rīgā, Mūkupurva ielā, kas atrodas pavisam netālu no starptautiskās lidostas Rīga, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Agrāk šajā ēkā bija pludmales volejbola centrs "Brazīlija". Nams iepriekš piederēja ar automobiļu "BMW" tirgotāju "Inchcape" saistītam uzņēmumam.

Taču pērn šo nekustamo īpašumu caur Latvijā reģistrētu firmu nopircis Krievijas pilsonis ar uzturēšanas atļauju Latvijā Dmitrijs Holomkins, kurš ir firmas patiesā labumā guvējs caur Šveicē reģistrētu uzņēmumu, vēstīja raidījums.

Raidījums noskaidrojis, ka Holomkins ir Krievijas firmas "AKNIIPO" jeb "Aviācijas un kosmosa zinātniskās ražošanas apvienības" ģenerāldirektors. Šī iestāde nodarbojoties ar radioelektroniskajām izstrādēm, tostarp militārajām vajadzībām.

Izpētot "AKNIIPO" struktūru, raidījums noskaidrojis, ka organizācijas dibinātāji ir Krievijas valsts korporācijas "Rosteh" meitasuzņēmumi, vienam no tiem kā darbības joma norādīta radioelektroniskā karadarbība.

Informāciju par to, ar ko tieši nodarbojas Holomkina iestāde, esot grūti atrast, taču Latvijas eksperti secinājuši, ka uzņēmumam varētu būt pieejamas gan spiegošanas tehnoloģijas, kas pārtver sakaru signālus no radariem, gan tehnoloģijas, kas ļauj raidīt viltus signālus un pat iejaukties navigācijas sistēmās.

Rīgas Tehniskās universitātes Aizsardzības un militāro tehnoloģiju pētniecības centra vadītājs Juris Ķiploks raidījumam norādīja, ka salīdzinoši tuvu Holomkina nopirktajai ēkai ir arī citi stratēģiskie objekti - "Latvijas Pasta" centrālais birojs, ASV vēstniecība, netālu plānots izbūvēt arī "Rail Baltica" atzaru.

Raidījumam gan neesot izdevies sazināties ar pašu Holomkinu, bet viņa biznesa partnere Latvijā uz raidījuma jautājumiem neatbildējusi.

Kā vēstīja raidījums, Holomkinam Latvijā pieder arī dzīvoklis Jūrmalā un veikala telpas Kauguros, taču nevienā no šiem īpašumiem žurnālistiem viņu satikt nav izdevies.

Rīgas lidostas pārstāvji skaidrojuši, ka Mūkupurva ielas ēka ir ārpus īpašās teritorijas, kurā tiek ievēroti "aviācijas drošības pasākumi". Aizsardzības ministrija nekustamā īpašuma iegādes darījumā pagaidām riskus nav saskatījusi.

Satversmes aizsardzības birojs Latvijas Televīzijai atbildējis, ka "šāda rakstura jautājumus nekomentē", bet Drošības policija atsūtījusi atbildi, ka Holomkins tai ir zināms kā termiņuzturēšanās atļaujas saņēmējs Latvijā, taču dienesta rīcībā neesot informācijas, "ka minētais darījums radītu tiešus vai tūlītējus draudus nacionālās drošības interesēm".

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu