Vai ar raksturu pietiks, lai nokļūtu Ķīnā? (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas izlases basketbolisti
Latvijas izlases basketbolisti Foto: FIBA.com

Latvijas vīriešu basketbola izlase ir aizvadījusi kārtējos divus mačus 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra ietvaros. Piedzīvojot zaudējumu Rīgā pret Melnkalni, latvieši parādīja lielisku raksturu spēlē pret Slovēniju, kurā izcīnīja uzvaru. Vai ar raksturu pietiks, lai mūsējie spētu izcīnīt ceļazīmi uz Ķīnu? Portāls Apollo piedāvā ielūkoties mūsu apakšgrupas situācijā, kā arī atskatīties uz aizvadītajām divām spēlēm. 

Aizvadītajā nedēļā mūsējie aizvadīja divas spēles I apakšgrupā, kurā divas izlases (Turcija un Spānija) jau ir nodrošinājušas vietu dalībai finālturnīrā. 

Vispirms Latvijas basketbolisti cieta sāpīgu zaudējumu savā laukumā pret Melnkalnes izlasi. Vienā brīdī jau šķita, ka mūsējiem izdosies "nokost" pretiniekus, taču melnkalniešu garie spēlētāji un Latvijas izlases vāji nospēlētā pēdējā ceturtdaļa neļāva tam notikt. Latvijas izlases sastāvā 27 punktus iemeta Mārtiņš Meiers, kamēr pieredzējušais Kaspars Bērziņš izcēlās ar 13 punktiem, visus no tiem gūstot pirmajā puslaikā. Vēl ar desmit punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Rihards Lomažs.

Taču neskatoties uz to, ka Latvijas izlases basketbolisti piedzīvoja zaudējumu ir nepieciešams atzīmēt mūsējo cīņassparu un raksturu, taču ar to bija par maz. Latvijas valstsvienībai jāiztiek bija bez iepriekš kandidātu sarakstā ievietotajiem Mareka Mejera, Aigara Šķēles un Ingus Jakoviča, turklāt neilgi pirms ceturtdienas mača pret Melnkalni kļuva zināms, ka spēlēt nevarēs arī Ronalds Zaķis.

Nerunājot arī par to, ka Latvijas izlasei nevarēja palīdzēt mūsu Eirolīgas un NBA spēlētāji. Tas nozīmēja, ka vienībai nācās iztikt ar tiem spēlētājiem, kuri ir pieejami. Pēc zaudējuma Melnkalnei Latvijas izlases aizsargs Rihards Lomažs atzina, ka komanda dotajā brīdi ir labākajā pieejamajā sastāvā. 

"Šobrīd esam iespējami labākajā sastāvā un visi basketbolisti ir labā fiziskajā formā. Neko sliktu nevaru pateikt par pašreizējo sastāvu, jo mikroklimats mums ir izcils, turklāt domāju, ka tas arī nemainīsies pēc šī zaudējuma," noteica sportists.

Galerija: Pasaules kausa kvalifikācija basketbolā: Latvija - Melnkalne 

Spēle pret Slovēniju ir dalāma divas daļās. Pirmo puslaiku mūsējie aizvadīja ļoti neizteiksmīgi, kā rezultātā pelnīti atradās pamatīgos iedzinējos. Savukārt otrajā puslaikā mūsējie aktivizējās un pateicoties lieliskajai Blūma spēlei izcīnīja uzvaru pret Eiropas čempioniem. 

Blūms bija rezultatīvākais spēlētājs komandā, vairākkārt gūstot punktus svarīgās epizodēs. Vēl viņa kontā četras atlēkušās bumbas un 27 efektivitātes koeficienta punkti, kas bija labākais rādītājs Latvijas izlasē. Dairis Bertāns šajā mačā guva 18 punktus, bet Mārtiņš Meiers izcēlās ar "double-double" jeb 16 punktiem un 13 atlēkušajām bumbām.

Trešā ceturtdaļa iesākās ar savstarpēju konfliktu starp Jāni Blūmu un Gregoru Hrovatu, pēc kuras tiesneši devās skatīties video atkārtojumu, lai izvērtētu, kādus soda mērus piešķirt, tomēr abi spēlētāji tika cauri sveikā un duelis varēja turpināties.

Iespējams, ka tieši šī epizode salauza spēles gaitu, jo mūsējie uzreiz pēc tam sāka rādīt pamatīgu raksturu, neatdodot nevienu laukuma centimetru. 

Foto: FIBA.com

Šī cīņa lieliski atspoguļoja to, ka šim izlases modelim uzvaras nāksies izcīnīt ar raksturu un pamatīgu darbu aizsardzībā. Mūsu talantīgākie un meistarīgākie spēlētāji izlasei nevar palīdzēt, taču tas nemazina Latvijas izlases basketbolistu vēlmi un degsmi uzvarēt katrā spēlē. To novērtē arī līdzjutēji, kuri spēlē pret Melnkalni parūpējās par lielisku atmosfēru arēnā. 

Komandas galvenais treneris Arnis Vecvagars pēc spēles pret Slovēniju atzina to, ka asumi otrā puslaika sākumā palīdzēja mūsējiem mainīt spēles gaitu. 

"Pārtraukumā papildus motivējošas runas nebija vajadzīgas, jo visiem bija skaidra situācijas nopietnība. Pamainījām taktiku aizsardzībā, izvēlējāmies spēlēt ar mazāku un kustīgāku sastāvu, kas deva vajadzīgo efektu. Bija arī svarīgi nesteigties, necensties lielo punktu starpību sadeldēt dažās minūtēs. Arī kontrolēt emocijas, ko šoreiz izdevās izdarīt. Asumi otrā puslaika sākumā mums šoreiz palīdzēja nevis traucēja," atklāja Vecvagars. 

Situācija apakšgrupā 

Pēc negaidītās Melnkalnes uzvaras pār Turciju, situācija I apakšgrupā ir kļuvusi ļoti interesanta un saspringta. 

Melnkalnei un Latvijai cīņā par pēdējo ceļazīmi ir vienāda bilance un cīņā starp abām valstsvienībām tiks izšķirts, kura komanda dosies uz Ķīnu. Spēle paredzēta 25. februārī Melnkalnē. 

I grupas kopvērtējumā pēc desmit kārtām līdere ar astoņām uzvarām ir Spānija, bet par vienu panākumu mazāk ir Turcijai. Abas izlases jau ir nodrošinājušas iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā. Tālāk ar sešām uzvarām seko Melnkalne un Latvija, kamēr Ukrainai ir piecas uzvaras. Savukārt pēdējā, sestā, ar diviem panākumiem ir Eiropas čempione Slovēnija. Trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Ja Latvijas izlase uzvarēs Spāniju, pret Melnkalni tai ceļazīmes iegūšanai derēs uzvara ar jebkādu pārsvaru. Savukārt, ja latvieši zaudēs spāņiem, bet Melnkalne uzvarēs Ukrainas basketbolistus, Latvijai pret melnkalniešiem būs nepieciešama uzvara ar vismaz desmit punktu pārsvaru.

Jāpiemin, ka trīs labākās apakšgrupas komandas izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Protams, ka divās izšķirošajās spēlēs ļoti būtiska nozīme būs tam, kādā sastāvā mūsējie dosies laukumā. Ja komandai nespēs palīdzēt Eirolīgā spēlējošie, tad ar raksturu vien var arī nepietikt, taču nedrīkst nenovērtēt mūsējo sniegumu šajās divās spēlēs. Cepuri nost ikvienam basketbolistam, kurš bija gatavs doties laukumā un darīt visu, lai Latvijas izlase izcīnītu uzvaru. 

Situācija grupā ir sarežģīta, taču viss ir pašu rokās - to pēc spēles pret Slovēniju atzina arī izlases galvenais treneris Vecvagars. 

"Katrā spēlē ir svarīgi, lai kāds nospēlē virs sava vidējā līmeņa un šodien tāda diena bija Blūmam. Viņa stabilitāte ļāva tikt pie "otrās dzīvības". Svarīga uzvara un, galvenais, ka viss ir pašu rokās," sacīja treneris.

Ļoti cerams, ka atlikušajās divās spēlēs vairāki mūsu spēlētāji ļaus komandai atrast "otro dzīvību", jo netikšana uz pasaules kausa izcīņu Ķīnā būtu ļoti sāpīga, zinot to, cik ļoti tuvu tā mums ir. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu