Pasaules apceļotājs Bardelis airu laivā sasniedzis pirmo salu Klusā okeāna vidū

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kārlis Bardelis
Kārlis Bardelis Foto: No personīgā arhīva

Pasaules apceļotājs Kārlis Bardelis airu laivā ir sasniedzis pirmo salu - Hiva Oa salu Franču Polinēzijā - Klusā okeāna vidū.

Kā aģentūru LETA informēja ceļotājs, ceļš no Limas līdz Hiva Oa salai airu laivā prasījis 140 dienas, tādējādi ticis pabeigts pasaules apceļošanā bez motora un bez burām nākamais posms. Šajā posmā kopumā veiktas 4533 jūras jūdzes jeb 8395 kilometri.

Šis bijis trešais posms pasaules apceļošanā bez motora vai burām, paļaujoties tikai uz cilvēka ģenerētu spēku. 2016. gadā Bardelis ar Gintu Barkovski veica Dienvidatlantijas okeāna šķērsošanu airu laivā no Lūderlicas Namībijā līdz Rio das Ostras Brazīlijā 142 dienu laikā, savukārt no 2018. gada janvāra līdz maijam viņš kopā ar Lindu Zuzi uz tandēma velosipēdu veica 5430 kilometrus, 100 dienās šķērsojot Dienvidameriku no Rio das Ostras līdz Limai Peru.

Airējienu uzsākot pie Peru krastiem, Bardelis pieredzējis spēcīgu - 32 mezglu - vēju un vairākas dienas lielo viļņu dēļ neesot bijis iespējams airēt.

Drošākā vieta šajā laikā bijusi laivas mazā kabīne, kura ir ūdensdroša un kalpo kā kapsula, ko iespējams noslēgt. Kabīnē ir navigācijas aprīkojums, radio stacija saziņai ar citiem kuģiem un ūdens atsāļošanas iekārta, kas spēj saražot līdz pieciem litriem ūdens stundas laikā.

Ņemot vērā Atlantijas okeānā piedzīvoto rūgto pieredzi ar vitamīnu trūkumu un tādēļ piedzīvotajām nopietnajām veselības problēmām, Bardelis sagatavojis dažādus pārtikas produktus, kas spēj ilgi uzglabāties un ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, piemēram, kaņepju sēklas, nātru lapas, ķirbju sēklas, zirņu pulveri, bišu maizi un citus.

Ceļojuma sākumā Bardelis dienā airēja ap astoņas stundas, bet, pielāgojoties okeāna dienas ritmam, noairēto stundu skaits diennaktī sasniedzis jau 15 stundas.

Ceļā tikušas pieredzētas unikālas satikšanās ar savvaļas dzīvniekiem - vaļiem, bruņurupučiem, delfīniem un cikkārt laivai esot sekojusi arī kāda haizivs.

Tas Bardeli īpaši satraucis, kad pienākusi ikmēneša nepieciešamība notīrīt laivas apakšu no apauguma gliemjiem, kas būtiski samazina pārvietošanās ātrumu.

Diezgan liels izaicinājums ceļotājam izrādījies centieni piestāt Franču Polinēzijas salā Hiva Oa, jo spēcīgo okeāna straumju dēļ esot bijušas reālas iespējas aizslīdēt tai garām.

Bardelim izdevies savaldīt laivu, kuru viļņi dažkārt paņēmuši spēcīgā tvērienā, un vietējo iedzīvotāju draudzīgo saucienu pavadīts ceļotājs veiksmīgi pietauvojies piestātnei.

Tagad uz salas tiks sagaidīti vēlamie laikapstākļi, lai turpinātu ceļu rietumu virzienā pāri okeānam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu