Kā nomierināt mājdzīvnieku salūta laikā? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svētku laika salūta radītos trokšņus mājdzīvnieki dzird un jūt no liela attāluma - līdzīgi kā mēs, cilvēki. Kā norāda speciālisti - bailes no pēkšņiem un spēcīgiem trokšņiem ir viena no visbiežākajām suņu uzvedības problēmām, tāpēc ar to nākas saskarties daudzu suņu saimniekiem.

Kā zināt, ka mīlulis baidās?

Nobijies suns centīsies bēgt vai paslēpties. Iekštelpās dzīvnieks visbiežāk palien zem gultas, iespiežas kaktā vai slēpjas aiz kāda lielāka priekšmeta, savukārt, ja dzīvnieks atrodas ārā un bez pavadas, tas aiz bailēm var bez apstājas noskriet pat 10 kilometrus. Stresa ietekmē tas nepievērš uzmanību nekam, kas notiek apkārt, tostarp mašīnām, cilvēkiem, citiem trokšņiem, tāpēc pastāv papildus augsts savainošanās risks.

Tāpat vērts vērot sava suņa uzvedību.

Pat, ja tas neslēpjas, ir dažādas pazīmes, kas var liecināt par stresu.

Piemēram, suns sevi ļoti aktīvi laiza (līdz pat ādas bojājumu izraisīšanai), iespiež asti kājstarpē, tur nokārtu galvu, trīc vai pieslapina grīdu. Katru no šīm pazīmēm nevajag atstāt bez uzmanības!

Kā palīdzēt baiļu gadījumā?

Ierasti saimnieki cenšas suni nomierināt, to glaudot, velkot sev klāt, tomēr tas ir nepareizi, jo suns šādas darbības uztver citādi, nekā mēs. Viņš glāstu, mierinājumu un kārumu uztver kā uzslavu par pareizu rīcību, tādējādi bailes tiek atalgotas un sunī arvien vairāk nostiprinās baiļu sindroms.

Kā sagatavoties svētkiem? 

  • Ieved suni mājās. Suni, kas dzīvo pagalmā, nepieciešams ievest iekštelpās, lai to izolētu no vides, kas var radīt lieku stresu. 
  • Iegādājies nomierinošus preperātus. Ja zini, ka mīlulis satrauksies salūta laikā, tad jau laicīgi dodies uz veterināro aptieku un iegādājies nomierinošus preperātus, ko iedod sunim aptuveni stundu pirms gaidāmā salūta.
  • Aizver logus un durvis. Telpā, kurā mīlulis pavadīs svētku vakaru, jāaizver logi un durvis, kā arī būtu nepieciešams aizvērt aizkarus, jo mirgojošās gaismiņas rada papildus stresu. Mīluli noteikti nevajag atstāt tumsā vienu pašu.
  • Ieslēdz nomierinošu mūziku. Mūzika, līdzīgi kā cilvēkus, arī suņus nomierina un nedaudz apslāpē apkārtējos trokšņus.
  • Izveido mīlulim slēptuvi. Ja suns dzīvo ārā, tad ievedot to iekšā, nepieciešams izveidot īpašu guļvietu, ko suns asociēs ar savu vietu. Derēs paklāta sega vai spilveni kādā nomaļākā istabas vietā. Lai sunim šī vieta asociētos ar drošības sajūtu, vēlams paklāt kādu saimnieka kreklu.
  • Pirms salūta dodies pastaigā. Noguris suns ir mierīgs suns, tāpēc dodies aktīvā pastaigā, kas suni nogurdinās un liks justies mierīgākam. 
  • Uzliec kaklasiksnu. Pat, ja būsi sekojis līdzi visiem norādījumiem, uzliec sunim kaklasiksnu ar savu telefona numuru. Atceries, ka dzīvniekam ir jābūt čipētam.

Izdzirdot troksni, saimnieks nedrīkst izrādīt nekādu reakciju, tostarp nevajadzētu pašam izrādīt sajūsmu vai bailes. Tāpat nevajadzētu suni aiztikt, to žēlot vai mēģināt ar to sarunāties. Mīluļa uzmanību vislabāk novērsīs rotaļas vai kādas komandas izpilde. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu