Kā cīnīties ar ziemu, ja esi auto īpašnieks? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PM/Scanpix Baltics/Scanpix

Ziemas laikā liela daļa autovadītāju piedzīvo dažādas likstas, piemēram, rīta agrumā jāsteidzas uz darbu, bet auto noklāts ar pamatīgu sniega segu, vējstikls un durvis aizsalušas. Ko darīt un kā rīkoties, lai sadzīvotu ar ziemu?

Sagatavojies laicīgi

» Kā pareizi sagatavot auto ziemai

Lai pēc strauja gaisa temperatūras krituma neaizsaltu automašīnas durvis, slēdzenes vai logi, tos ieteicams savlaicīgi apstrādāt ar mitrumu atgrūdošiem līdzekļiem. Lai neaizsaltu logi un durvis, to gumijas jānoslauka sausas un jāapstrādā ar silikonu saturošu līdzekli. Tas neļaus gumijām piesalt pie automašīnas karkasa, kas savukārt kavēs durvju atvēršanu.

Aizsaluši logi

Ja nu tomēr rīts iesācies ar aizsalušu auto stiklu, tad ir pāris nianses, kas būtu jāzina, pirms ķeries pie visai brutālām metodēm. Pirmkārt, nekad nelej uz stikla karstu ūdeni. Efekts būs ļoti pamanāms - stikls saplīsīs. Otrkārt, nevajadzētu kasīt ledu nost ar metāla vai stikla priekšmetiem, jo tie var saskrāpēt stiklu.

Vislabāk izmantot tam paredzēto darba instrumentu, tomēr, ja ledus skrāpis nav pa rokai, tad vislabāk izlīdzēties ar kādu no plastikāta kartēm, kas atrodamas makā.

Ja ir zināms, ka sals uzkavēsies un nav laika no rīta stiklus ne kasīt, ne gaidīt, kamēr tie atkusīs, tad uz auto priekšējā stikla var uzklāt kādu segu. Te gan jāpiemin, ka stiklam ir jābūt pilnībā sausam, pirms tas tiek apklāts. Ir pieejami arī dažādi izsmidzināmi līdzekļi, kas paredzēti stiklu apstrādei pirms auto novietošanas stāvvietā, kā arī līdzekļi, kas palīdz atkausēt stiklus, tomēr te viedokļi dalās un ne visi šie aerosoli ir efektīvi. 

Aizsalusi slēdzene

Ja ar pulti savu auto atslēgt neizdodas, tad jāmēģina ar atslēgu. Ja atslēga negriežas, tad tā ir droša pazīme, ka slēdzene ir aizsalusi. Šādā situācijā būtu vēlams mēģināt atslēgu pasildīt, un, ja šis ir viegls sasalums, tad durvīm būtu jāatslēdzas. Efektīgs līdzeklis aizsalušu durvju atvēršanai ir speciāls ķīmisks līdzeklis, kas tā arī saucas – eļļa vai aerosols aizsalušu slēdzeņu atvēršanai, ko ar speciāla salmiņa palīdzību iepūš vai iespiež slēdzenē. Diemžēl parasti šādi līdzekļi tiek rūpīgi glabāti auto bagāžas nodalījumā. Galvenais - nekādā gadījumā nemēģināt ar spēku atslēgt durvis, jo tā var tikt sabojāta gan slēdzene, gan atslēga.

Aizsalušas durvis

Ja durvis atslēgtas, bet tomēr neveras vaļā, pie vainas ir gumijas, kas piesalušas pie auto karkasa. Jāmēģina atvērt kādas no durvīm.

Strauja durvju raušana uz savu pusi ir biežākā autovadītāju kļūda, jo šādā veidā var sabojāt gan durvju rokturi, gan gumijas.

Pareizāk ir nevis raut durvis uz savu pusi, bet stingri spiest pretējā virzienā, jo šādi durvju gumija tiek deformēta, tā var padoties spiedienam, un durvis atvērsies. Pēc tam būtu vēlams apstrādāt visas gumijas ar mitrumu atgrūdošiem līdzekļiem.

Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA/ Scanpix

No iekšpuses aizsaluši logi

Ziemas problēmu topa augšgalā varētu ierindot no iekšpuses aizsalušus logus. Lai efektīvi cīnītos ar apsalušiem logiem no iekšpuses ir jāveic preventīvi pasākumi. Apsalušie logi salonā rodas no mitruma, kas paslēpies auto salonā. Pirmkārt, nevajadzētu atstāt automašīnā atvērtas pudeles ar šķidrumu. Otrkārt, regulāri nepieciešams notīrīt ūdeni no gumijas paklājiņiem, kuri ziemā aizstāj parastos (auduma) paklājiņus. Ja logi turpina aizsalt no iekšpuses, tad jāmeklē speciālistu palīdzība, lai noskaidrotu mitruma rašanās cēloni.

Sniegs

Sasnigušās sniega kārtas noņemšana no automašīnas ir ļoti laikietilpīgs process. Ja auto tīrīšana no sniega aizņem pārāk daudz laika, jāapdomā iespēja iegādāties speciālu pārsegu, kas jāuzklāj uz auto - no rīta atliks noņemt pārsegu kopā ar visu sniegu. Sniega sezonas laikā jāatceras, ka arī no auto jumta sniegs ir jānotīra, jo, uzsākot braukšanu, šī sniega kārta lido virsū visiem, kuri brauc aiz jūsu auto. Te labi noderēs teleskopiska auto birste, ar kuru būs viegli notīrīt auto jumtu. Un vēl kāda nianse - ja snieg ilgi un bez pārtraukuma, tad drošībai auto bagāžas nodalījumā labāk ielikt arī sniega lāpstu, jo nav zināms, kādi būs ceļi ieplānotajā maršrutā. 

Citas problēmas

Piesalušas vējstikla slotiņas un apsaluši spoguļi arī ir diezgan bieži sastopama problēma tieši ziemas aukstajos mēnešos. Lai pasargātu vējstikla slotiņas no piesalšanas, tās var uz nakti pacelt uz augšu. Ja gaidāms sniegputenis, tad gan no tā nebūs liela jēga, jo spēcīgs vējš tās nopūtīs atpakaļ pie stikla. Vislabāk būtu gatavoties ziemai laicīgi un vismaz daļa no minētajām problēmām atkritīs pašas no sevis.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu