Grībauskaite atbalsta izglītības ministres atlaišanu, bet lūdz paskaidrot pārējo ministru nomaiņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņojusi, ka atbalsta premjerministra Sauļus Skverneļa lēmumu nomainīt izglītības un zinātnes ministri Jurgitu Petrauskieni, bet attiecībā uz kultūras un vides ministru nomaiņu vēlas dzirdēt pamatojumu.

Premjers pirmdien pavēstīja, ka nomainīs trīs savas valdības locekļus - Petrauskieni, kā arī kultūras ministri Liānu Ruoķīti-Jonsoni un vides ministru Ķēstuti Navicku. Vienlaikus Skvernelis uzsvēra, ka viņa lēmums nav saistīts ar skolotāju streiku vai protestiem pret mežu izciršanu aizsargājamajās teritorijās.

"Izglītības un zinātnes ministres atlaišanai prezidente piekrīt, bet attiecībā uz abiem pārējiem ministriem gribēs dzirdēt argumentus un iemeslus," ziņu aģentūrai BNS sacījusi Grībauskaites padomniece Daiva Ulbinaite.

Turpinoties Lietuvas skolotāju neapmierinātībai ar septembrī ieviesto darba samaksas reformu, prezidente Daļa Grībauskaite jau piektdien izteica šaubas par izglītības ministres spēju panākt vienošanos ar protestējošajiem izglītības darbiniekiem un līdz ar to arī viņas spēju turpināt darbu amatā.

"Konfrontācija starp valdību un izglītības darbinieku arodbiedrībām pārlieku ievilkusies, un situācija kļūst nekontrolējama," viņa uzsvēra, norādot uz "izglītības sistēmas reformas trūkumiem un augstprātīgo veidu, kā tā tiek īstenota", tostarp "ministres bezatbildību sarunās ar skolotājiem".

Saskaņā ar Lietuvas konstitūciju ministrus pēc premjera ieteikuma ieceļ un atlaiž valsts prezidents, kas apstiprina arī ministru demisiju.

Paziņojot žurnālistiem par savu lēmumu, Skvernelis pirmdien atzina, ka par to nav iepriekš brīdinājis prezidenti un oficiālus ieteikumus par ministru atlaišanu viņai iesniegs trešdien.

Viņš arī norādīja, ka uzticas šiem ministriem un neuzskata, ka viņi slikti strādājuši, bet, ar ministru nomaiņu vēlas dot jaunu impulsu reformām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu