Kā jārīkojas autoavārijas gadījumā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šobrīd ārā valda nepateicīgi laika apstākļi it visiem satiksmes dalībniekiem, sākot ar gājējiem un beidzot ar autovadītājiem. Migla, lietus, slidena brauktuve un neuzmanība ir būtiskākie faktori, kas ietekmē satiksmi un veicina avārijas situāciju veidošanos.

Ko darīt, ja noticis negadījums?

Ja ir noticis ceļu satiksmes negadījums, tad pirmkārt, jāieslēdz avārijas gaismas signalizācija, otrkārt, jāizliek avārijas trīssturis, kas brīdinās pārējos autovadītājus par to, ka uz brauktuves ir noticis negadījums un ir jābūt īpaši piesardzīgiem. 

Ja ir cietušie, nākamais solis ir pirmās palīdzības sniegšana un mediķu izsaukšana uz notikuma vietu. Lai palīdzības ierašanās notiktu bez kavēšanās, svarīgi ir precīzi, bet īsi pastāstīt par to, kas ir noticis, nosaukt precīzu adresi vai notikuma vietu, kā arī atbildēt uz visiem dispečera jautājumiem. Dispečers noteikti jautās zvanītāja uzvārdu un telefona numuru.

Nekādā gadījumā nedrīkst pārtraukt sarunu - pirmais to izdara dispečers. 

Noteikti ir jāpaliek notikuma vietā un jāgaida mediķi. Ja notikušajam ir liecinieki, tad tos jāpiefiksē - jāzvana arī Valsts policijai un ugunsdzēsējiem, ja nepieciešams. 

Saskaņotais paziņojums

Pie jebkuras avārijas situācijas, arī tad, ja tajā nav cietušo, rīcība joprojām tā pati - jāieslēdz avārijas gaismas signalizācija un jāizliek avārijas trīsstūris. Ja negadījumā nav cietušo, nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai, kā arī bojājumi nav radušies vairāk nekā diviem transportlīdzekļiem, var rakstīt saskaņoto paziņojumu.

Abiem autovadītājiem savā starpā jāvienojas un jāaizpilda saskaņotais paziņojums. Šādā situācijā ceļu policijai par notikušo var neziņot. 

Kad obligāti jāizsauc policija:

  • Ja vadītāji nevar vienoties un aizpildīt saskaņoto protokolu.
  • Ja ceļu satiksmes negadījumā iesaistīti vairāk nekā divi transportlīdzekļi. 
  • Ja ir cietušie vai bojāgājušie.
  • Ja ir bojāta trešās personas manta.
  • Ja kāds no avārijas izraisītājiem ir pametis notikuma vietu. 
  • Ja automašīnas bojājumu dēļ ir aizliegts braukt tālāk.

Šobrīd bieži vien situācijā, kad pēc ceļu satiksmes negadījuma varētu iztikt ar saskaņotā paziņojumā aizpildīšanu, nevis iesaistīt policiju, tas netiek darīts, jo autovadītājiem nav līdzi papīra veidlapa paziņojuma aizpildīšanai.

» Saskaņotos paziņojumus pēc ceļu satiksmes negadījumiem varēs aizpildīt elektroniski

Tādēļ pēc pāris mēnešiem plānots ieviest mobilo aplikāciju, kurā autovadītāji elektroniski varēs aizpildīt saskaņoto paziņojumu. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu