Antīkas akas sienā atrasts sens dārgumu pods

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Lai arī varavīksnes tur nebija, tomēr zelta pods gan. Ar zelta monētām piepildīto bronzas podu arheologi uzgāja arheoloģisko izrakumu vietā, kur reiz atradās antīkā pilsēta Cēzareja. Noskaidrots, ka pods un tā saturs ir radīts mūsu ēras 11. gadsimtā.

Gadsimtu laikā Cēzareja tika iekarota vairākas reizes. Sākotnēji, starp 20. un 11. gadu pirms mūsu ēras, to izveidoja Hērods Lielais, un tā kalpoja kā nozīmīga ostas pilsēta, tāpēc to iekāroja gan romieši, gan bizantieši. Arheologi uzskata, ka zelta pods tika paslēpts pirms aptuveni 900 gadiem, kad iebrucēji laupīja pilsētu. Zelta monētu pods atradās paslēpts akas sienā starp diviem akmeņiem.

“Monētas, kas kaltas 11. gadsimta beigās un auskars, iespējams, ir saistīts ar krustnešu iebrukumu pilsētā mūsu ēras 1101. gadā. Tas bija viens no dramatiskākajiem notikumiem šajā pilsētā,” preses relīzē atklāja arheologs Pēters Gendelmans.

Arheologi jau iepriekš tuvējās arheoloģisko izrakumu vietās atklāja vērtīgus artefaktus, tomēr šis zelta pods ir īpaši rets un vērtīgs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu