Mediķi vēstulē Vējonim: Aicinām izsludināt likuma grozījumus par 8,3 miljonu novirzīšanu NMPD

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku Rīgas reģiona arodorganizācija aicina Valsts prezidentu Raimondu Vējoni izsludināt grozījumus, kas nosaka, ka finanšu ministrs 2019. gadā novirza 8,3 miljonus eiro NMPD, liecina arodorganizācijas priekšsēdētāja Genādija Rusanova parakstīta vēstule prezidentam.

"Aicinu Jūs rīkoties valstiski pareizi un izsludināt augstākminētos grozījumus, lai krīze NMPD stabilizētos un lai tiktu apturēta darbinieku aizplūšana no NMPD," pausts vēstulē.

Vēstulē rakstīts, ka NMPD darbinieki ir pirmie, kas steidzas palīgā Latvijas iedzīvotājiem dzīvības un veselības apdraudējumu gadījumā, uzsverot, ka vidēji diennaktī Rīgas reģiona brigāžu mediķi dodas palīgā teju 600 cilvēkiem.

Vēstulē atgādināts, ka saistībā ar personālresursu trūkumu novembrī NMPD direktore Liene Cipule izsludināja ārkārtas medicīnisko stāvokli dienesta Rīgas reģionālajā centrā.

Pēc vēstulē paustā, personālresursu trūkums NMPD Rīgas reģionā ir ilgstoša problēma, taču novembrī vienlaicīgi dienestu pametuši 15 cilvēki. Arodorganizācija norādījusi, ka primāri mediķi izvēlas strādāt citās ārstniecības iestādēs vai pilnībā pamet profesiju lielās slodzes un zemā atalgojuma dēļ.

Tāpat arodorganizācija zina teikt, ka patlaban NMPD mediķi pelna mazāk nekā jebkurā ārstniecības iestādē strādājoši mediķi.

Vēstulē uzsvērts, ka, mēģinot risināt šo situāciju, NMPD mediķi ir tikušies gan ar veselības ministri Andu Čakšu (ZZS), gan ar 13. Saeimas deputātiem, kas viņus uzklausījuši, ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstot grozījumus Budžeta un finanšu vadības likumā, tai skaitā atbalstot priekšlikumu, ka finanšu ministrs 2019. gadā novirza 8 313 222 eiro NMPD darbinieku darba samaksas pieaugumam.

"Saeimas deputātu balsojums deva cerību tam, ka sākot ar 1. janvāri NMPD mediķiem tiks nodrošināts atalgojuma pieaugums. Taču līdz brīdim, kamēr Jūs neizsludināsiet grozījumus Budžeta un finanšu vadības likumā, cerība paliek tikai cerības līmenī," vēstulē uzrunāts Vējonis.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību, ar kuriem iecerēts risināt 2019. gada budžeta pieņemšanas aizkavēšanās dēļ radušās problēmas.

Negaidīti tika atbalstīts arī deputāta Vjačeslava Dombrovska (S) ierosinājums papildināt likumu par budžetu un finanšu vadību, nosakot, ka finanšu ministrs 2019. gadā novirza 8,3 miljonus eiro NMPD darbinieku darba samaksas paaugstinājumam. Iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šo ierosinājumu bija noraidījusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu