VBTAI: Pēc bērnu nama pamešanas jaunieši var kļūt par cilvēktirdzniecības upuriem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Futbola vārti un bumba.
Futbola vārti un bumba. Foto: Evija Trifanova/LETA

Jauniešiem, kas savu dzīvi pavadījuši bērnunamā, tas jāpamet līdz ar 18 gadu vecuma sasniegšanu. Taču uzsākt savu patstāvīgo dzīvi paļaujoties uz valsts atbalstu ir praktiski neiespējami, vēsta LNT ziņas.

Latvijas likumdošana paredz, ka bērni, kas pametuši bērnu namu, tikai pie noteikuma, ja turpina mācības, saņem 64 eiro mēnesī iztikai.

Šis pabalsta apmērs nav mainīts desmit gadus. 

Kā arī viņiem tiek piešķirts dzīvoklis un vienreizējs pabalsts 259 eiro apmērā, kas paredzēts šī dzīvokļa iekārtošanai. Pieredze rāda, ka dzīvē notiek pavisam citādāk. 

Rindā uz šo pašvaldības piešķirto dzīvokli var nākties gaidīt no viena līdz trim gadiem. 

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāve Marianna Dreija LNT ziņām uzsver, ka pie šādiem pabalsta apmēriem, jaunieši var kļūt par potenciālajiem cilvēktirdzniecības upuriem. Ja kāds šiem sauktajiem "sistēmas bērniem" piedāvās strādāt ārzemēs un saņemt 5000 eiro algu, viņi ļoti viegli tam var noticēt.

Lai situāciju risinātu, ir uzsākts pilotprojekts, kura mērķis ir izpētīt galvenās problēmas, ko nepieciešams mainīt, lai varētu saprast, kādas izmaiņas likumā ir nepieciešams veikt.

Šobrīd vienīgais veids, kā jaunieši atstājot bērnu namu var iztikt, ir paļaujoties uz blakus esošo cilvēku atbalstu, vēsta LNT ziņas. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu