Bērniem Rīgas skolā aizliedz rotaļlietu "kendamu" (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Japāņu tradicionālā rotaļlieta "kendama".
Japāņu tradicionālā rotaļlieta "kendama". Foto: Apollo lasītājas foto

Rīgas Valda Zālīša sākumskolā pieņemts lēmums aizliegt bērnu vidū populāro japāņu rotaļlietu - kendamu. Šāds lēmums pieņemts, jo tā neesot droša skolēniem, audzinātājiem un skolas darbiniekiem, ziņo TV3 raidījums BezTabu.

Japāņu rotaļlieta kendama principā sastāv no divām daļām - bumbiņas, un koka kāta. Daļas savienotas ar auklu. Tā domāta, lai rādītu dažādus trikus, līdzīgi kā kādreiz populārā rotaļlieta jojo. 

Rīgas Valda Zālīša sākumskolas audzēknis sūdzas, ka skolotāji bērniem lūguši atrast kādu aizraušanos bez skriešanas. Skolēni atraduši kendamu, taču to uzreiz aizliedz. 

Raidījums BezTabu noskaidrojis, ka šādu rotaļlietu atpazīst gan pieaugušie, gan bērni

Skolas direktore skaidro, ka aizliegums ieviests tādēļ, ka uzskata, ka šāda spēle īsti nav piemērota skolas vidē. Šī ir pirmā reize, kad aizliedz skolā lietot kādu rotaļlietu.

Direktores vietniece komentē, ka bijuši trīs gadījumi, kad skolēni savainojušies ar kendamu, taču nopietnas sekas tam nav sekojušas. Pēc šiem incidentiem, direktore arī sākusi aizdomāties. BezTabu arī uzzināja par vienu gadījumu, kad bērns ieguvis zilu aci, spēlējoties ar šo mantu. 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti gan uzskata, ka rotaļlieta nav ievietojama bīstamo sarakstā. Nav arī bijuši gadījumi, kad kāds bērns slimnīcā būtu nogādāts pēc traumas ar šādu mantu.

Bērnu ķirurģe gan komentēja, ka viss atkarīgs no tā, kā šo mantu izmanto. Pirkstu traumas var būt vienīgās, ko var gūt no šādas spēles.

Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, kas katru gadu veic rotaļlietu tirgus uzraudzību, uzskata, ka tā nav bīstama. Tās popularitāte strauji aug, taču tā paredzēta bērniem no septiņu gadu vecuma. Mācoties trikus, jārēķinās, ka kādas traumas var būt, līdzīgi kā kādreiz ar jojo. 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu