Briselē notikušas "dzelteno vestu" sadursmes ar policiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Briselē notikušas atsevišķas izolētas sadursmes starp tā dēvētās dzelteno vestu kustības aktīvistiem un policiju, ziņo aģentūra "Belga".

Aptuveni 500 protestētāji, kas pieprasa premjerministra Šarla Mišela atkāpšanos, uzsāka gājienu uz Eiropas Savienības (ES) iestāžu kvartālu, kuru, veicot piesardzības pasākumus, norobežojusi policija, kas uzslējusi barikādes, liedzot apkaimē iekļūt gan gājējiem, gan autobraucējiem.

Nelielai ļaužu grupai tomēr izdevies izlauzties caur policijas barikādi, un protestētāji kārtības sargus sākuši apmētāt ar pudelēm un nolauztajām ceļazīmēm, uz ko policija reaģējusi, pielietojot asaru gāzi.

Tikmēr vairākus simtus liela protestētāju grupa bloķējusi maģistrālo ielu pie ES kvartāla.

Blakus ielā policija, izmantojot ūdensmetēju, izklīdinājusi vairākus simtus citu demonstrantu, kas arī mēģināja bloķēt satiksmi.

Tiek ziņots, ka traucēta arī dzelzceļa satiksme.

Policija aicinājusi cilvēkus netuvoties apkaimei, kur atrodas ES iestādes, un stacijās cilvēki tiek pārmeklēti.

Kārtības uzturēšanai Beļģijas galvaspilsētā mobilizēti vairāki simti policistu.

Fotogalerija: "Dzelteno vestu" protesti Briselē 8. decembrī

Jau iepriekš policija ziņoja, ka, sākoties no Francijas pārņemtās "dzelteno vestu" kustības protestiem, sestdien Briselē aizturēti vairāk nekā 70 cilvēki.

Aizturēšanas notikušas pēc policijas īstenotajām preventīvajām pārbaudēm, pirms vēl sākās sadursmes.

Aģentūra "Belga" ziņo, ka jaunieši bloķējuši arī lielceļu, kas savieno Briseli un Francijas pierobežā esošo Rekemu.

Barikādes uzslietas arī pie Beļģijas un Francijas robežas netālu no Adinkerkes, vēsta "Belga".

Tā dēvēto dzelteno vestu kustību Francijā sākotnēji izraisīja valdības lēmums paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bet pakāpeniski tā izvērsusies daudz plašākos protestos, atspoguļojot vispārējo sabiedrības neapmierinātību ar prezidenta Emanuela Makrona politiku.

Tagad protestu kustība sākusi pārsviesties arī uz kaimiņvalstīm, tostarp uz Beļģiju, kur tā īpaši skārusi frankofono Valoniju.

Pagājušajā sestdienā "dzelteno vestu" protesti, kuros Briselē piedalījās aptuveni 300 cilvēku, izvērtās vardarbīgās sadursmēs, kuru laikā tika aizdedzinātas divas policijas patruļmašīnas.

Tikmēr Nīderlandē protesti pagaidām norisinās mierīgi.

Roterdamā vairāki simti demonstrantu, tērpušies dzeltenajās atstarojošajās vestēs, kas kļuvušas par jaunās protestu kustības simbolu, devušies gājienā pār Roterdamas Erasma tiltu.

Demonstranti dzied un dala ziedus garāmgājējiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu