Latvijas florbola izlase izcīna piekto vietu pasaules čempionātā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: IFF/Martin Flousek

Latvijas vīriešu florbola izlase svētdien Prāgā notiekošajā pasaules čempionātā izcīnīja piekto vietu, to paveicot piekto reizi vēsturē.

Cīņā par piekto vietu turnīrā Latvijas florbolisti ar 5:3 (2:0, 2:2, 1:0) pārspēja Vācijas valstsvienību.

Latvijas komandas labā pa diviem vārtiem iemeta Rolands Kovaļevskis un Toms Akmeņlauks, kamēr vienu reizi izcēlās Atis Blinds.

Latvijas valstsvienība šo maču uzsāka ļoti pārliecinoši, jo pirmajā periodā izvirzījās vadībā ar 2:0, bet otrās trešdaļas pirmajās minūtēs Kovaļevskis un Blinds ar precīziem raidījumiem jau panāca 4:0. Vācijas komanda gan nedomāja padoties un perioda turpinājumā divus vārtus atspēlēja.

Noslēdzošajās 20 minūtēs iniciatīva piederēja Vācijas florbolistiem, bet Latvija spēlēja no aizsardzības, dažbrīd izlaužoties arī bīstamos pretuzbrukumos. Beigās Vācija "gāja uz pilnu banku" un nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, kas pretuzbrukumā Akmeņlaukam ļāva panākt 5:2.

Vācieši tik un tā turpināja spēlēt ar noņemtu vārtsargu, kas viņiem 59.minūtē ļāva vienus vārtus atgūt, bet pēcāk rezultāts vairs nemainījās.

Jau ziņots, ka apakšgrupu turnīrā pirmajā mačā sestdien Latvijas komanda ar 3:7 piekāpās Šveicei, nākamajā dienā sensacionāli ar 4:3 apspēlēja turnīra saimnieci un vienu no vadošajām pasaules komandām Čehiju, bet pirmdien ar 4:5 piekāpās Vācijas valstsvienībai. A apakšgrupā latvieši bija ceturtie un izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā ar 6:1 apspēlēja Slovākiju, bet piektdien ceturtdaļfinālā ar 1:14 kapitulēja Zviedrijai. Savukārt sestdien pusfinālā par 5.-8.vietu ar 6:5 pēcspēles metienu sērijā tika uzvarēta Norvēģija.

Tikmēr Vācija bez uzvaras pār Latviju apakšgrupā ar 5:10 zaudēja Čehijai un ar 1:13 kapitulēja Šveicei. Vācieši apakšgrupā bija ceturtie un "play-off" kārtu sāka ar uzvaru 7:2 pār Kanādu, bet pēc tam ceturtdaļfinālā ar 1:6 piekāpās pasaules čempionei Somijai. Pusfinālā par 5.-8.vietu Vācija ar 4:2 apspēlēja Dāniju.

Vācijas labākais rezultāts pasaules čempionātos ir 2012.gadā sasniegtais pusfināls, tomēr pie medaļas neizdevās tikt. Toreiz vācieši ceturtdaļfinālā ar 4:2 pārspēja tieši latviešus.

Savukārt plkst.17 cīņā par pasaules čempiontitulu dosies Zviedrija un Somija, kas zelta mačā cīnījušās deviņās no 11 reizēm. Vispirms plkst.14 cīņu par bronzu aizvadīs Latvijas grupā spēlējušā Šveice un Čehija.

Latvijas vīriešu florbola izlase uz pasaules čempionātu devās teju tikai ar virslīgas spēlētājiem sastāvā.

Sastāvā kopumā tika iekļauti 20 florbolisti, no kuriem pieci bija no pašreizējās Latvijas čempiones "Betsafe"/"Ulbroka Oxdog". Pa trim florbolistiem bija no "Lielvārde"/"Fat Pipe" un Cēsu "Lekringa", kamēr pa diviem - no Stalbes "Pārgaujas" un "Talsu NSS"/"Krauzers". Visbeidzot pa vienam florbolistam nāca no "Ķekavas", Liepājas kluba "Kurši"/"Ekovalis" un Kocēnu "Rubenes".

Vēl divi florbolisti no pasaules čempionāta sastāva spēlē ārzemēs - Morics Krūmiņš Somijā, bet Andris Rajeckis Šveicē.

Latvijas florbolistus cīņā veda somu speciālists Arto Rīhimeki, kuram asistēja Pertu Kitehonka un bijušais izlases florbolists Ingus Laiviņš, bet vārtsargiem palīdzēja Andis Blinds.

Pasaules čempionātā startē 16 valstu izlases, kas, ņemot vērā Starptautiskās Florbola federācijas (IFF) rangu, sadalītas divos ešelonos. Pirmajā no tiem bija astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēja A un B apakšgrupās, bet ranga otrā astotnieka izlases veidoja C un D grupu. Divas A un B apakšgrupu labākās komandas uzreiz iekļuva ceturtdaļfinālā, bet pārējām izlasēm bija jāaizvada astotdaļfināla spēle attiecīgi ar D un C grupu pirmo divu vietu ieguvējām. Latvijas izlase turnīru sāka A apakšgrupā - kopā ar Čehijas, Šveices un Vācijas komandām. B apakšgrupā spēlēja Norvēģijas, Dānijas, Zviedrijas un Somijas izlases. C grupā cīnījās Taizemes, Polijas, Igaunijas, Austrālijas valstsvienības, bet D grupā - Japānas, Singapūras, Slovākijas un Kanādas izlases.

Latvija pasaules čempionāta finālturnīros piedalījusies 11 reizes, tostarp iepriekšējās desmit pēc kārtas, piecas reizes paliekot uzreiz aiz lielā četrinieka - piektajā vietā. Aizpērn savā laukumā gan Latvijai turnīrs izvērtās ļoti neveiksmīgs, samierinoties ar desmito vietu.

Latvijas florbola izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Jānis Salcevičs ("Lielvārde"/"Fat Pipe"), Ivars Dišereits ("Betsafe"/"Ulbroka Oxdog");

aizsargi - Morics Krūmiņš ("Nokian KrP", Somija), Jānis Rajeckis (Cēsu "Lekrings"), Artūrs Jurševskis (Stalbes "Pārgauja"), Kārlis Jānis Petrovskis ("Betsafe"/"Ulbroka Oxdog");

uzbrucēji - Edžus Ceriņš, Atis Blinds, Rolands Kovaļevskis (visi - "Betsafe"/"Ulbroka Oxdog"), Aleksandrs Abramovs, Pēteris Trekše (abi - "Lekrings"), Gvido Lauga ("Pārgauja"), Toms Bitmanis, Artis Raitums (abi - "Talsu NSS"/"Krauzers"), Klāvs Jansons ("Ķekava"), Juris Gribusts, Toms Akmeņlauks (abi - "Lielvārde"/"Fat Pipe"), Andris Rajeckis ("Thurgau", Šveice), Mihails Kostusevs (Liepājas "Kurši"/"Ekovalis"), Atis Stepāns (Kocēnu "Rubene").

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu