Sliktās reputācijas dēļ atlaisto prokurori Bebri-Konrādi neatjauno amatā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Šonedēļ beidzot kļuva zināms spriedums prokurores Diānas Bebres-Konrādes lietā, kura no darba atlaista zaudētas reputācijas dēļ - vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Mediju virsrakstos prokurore Diāna Bebre-Konrāde nenokļuva profesionālās darbības, bet kādas trīs gadu vecas avārijas dēļ. Konrādes auto iebrauca pretējā joslā un ietriecās stāvošā transportlīdzeklī. Mašīnā atradās Bebres-Konrādes vīrs ceļu policists un divi nepilngadīgi  bērni.

Kurš patiesībā vadīja auto, Bebre-Konrāde atteicās nosaukt. Abām amatpersonām nevarēja noteikt alkohola reibuma pakāpi. No pārbaudes prokurore un policists atteicās arī ārstniecības iestādē. Abu uzvedība bija agresīva.

Ilgā slimošana un bērnu kopšanas atvaļinājums ļāva prokurorei izvairīties no disciplināratbildības. Prokurorus tāpat kā tiesnešus administratīvi nesoda.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers izdeva pavēli Bebri-Konrādi no amata atlaist, zaudētas reputācijas dēļ.

Bebre-Konrāde vērsās tiesā, prasot atjaunot sevi amatā un atlīdzināt negūto algu, kas patlaban ir jau vairāk nekā 35 tūkstoši eiro. Viņa pati tiesas procesā nepiedalījās, bet uzstājās advokāts, kurš apgalvo, ka mediji sabiezinājuši notikušā krāsas.

"Es jau tajos notikumos nepiedalījos un klāt nestāvēju. Bet mana sapratne ir tāda, ka pirmkārt prokurore nebrauca pie stūres, un, jā, pēc tās avārijas izveidojās konflikts. Bet tas konflikts bija abpusējs," teic prokurores pārstāvis un zvērināts advokāts Arturs Zvejsalnieks.

Administratīvā tiesa nevērtēja prokurores vainu konkrētā pārkāpuma izdarīšanā, bet gan viņas rīcību pēc avārijas. 

"Tiesas ieskatā tas bija pietiekami - šī ziņu nesniegšana, atteikšanās no alkohola pārbaudes un uzvedība ceļu satiksmes negadījuma vietā -, lai atzītu, ka šī reputācija ir zaudēta," teic Jelgavas tiesu nama priekšsēdētājs Mārtiņš Brikmanis.

"Sabiedrībā nedrīkstētu veidoties viedoklis, ka tiesneši, prokurori ir izņēmuma gadījums, un uz viņiem likums neattiecas."

Prokurore atzinusi, ka pieļāvusi ētikas pārkāpumus, tos skaidrojot ar vēlo vakara stundu un bērnu klātbūtni.

Pēc vairākkārtējas sprieduma pārcelšanas šajā piektdienā tiesa tomēr spriedumu paziņoja un tas bija bijušajai prokurorei nelabvēlīgs.

Tiesnesis min prokurores uzvārdu, kāds viņai bija pirms iekļūšanas nepatikšanās.

"Tiesa ir pieņēmusi lēmumu pilnībā noraidīt Diānas Piktjales prasību un atzinusi par tiesisku daļā par prokurores atlaišanu," teicis Brikmanis.

Spriedums vēl nav stājies spēkā, bet bijušās prokurores advokāts nemācēja pateikt, vai to pārsūdzēs. 

Pēc atbrīvošanas no amata Bebre-Konrāde ar vīru nodibinājusi juridisko pakalpojumu firmu. Advokātu rindās tās sliktās reputācijas dēļ viņu neuzņēma, bet atsaucīgāka bija Skrīveru novada pašvaldība, kur Bebre-Konrāde strādā par juristkonsultanti.

Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis atzina, ka dzirdējis par bijušās prokurores pagātnes grēkiem, taču nav tajos iedziļinājies. Viņš arī uzteica Bebres-Konrades darbu paša vadītajā novada domē.

Katrai sodāmai rīcībai ir noilgums, taču likumā nav termiņu, kāds tas ir zaudētas reputācijas gadījumā.

"Es esmu domājis par šo jautājumu. Es nevarētu nosaukt kādu laika posmu, vai tas būtu gads, divi, trīs vai četri," intervijā ar "Nekā Personīga" teic Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Gints Bērziņš. "Šī reputācija saistīta ar sabiedrības attieksmi un cik īsā laikā sabiedrība mainīs savu attieksmi pret šo notikumu, šis jautājums patlaban ir neatbildams."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu