Rīgas domes opozīcija ārkārtas sēdē lūgs atstādināt visu "Rīgas satiksmes" valdi (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis.
Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas domes opozīcijas deputāti pieprasījuši sasaukt ārkārtas sēdi, kurā plāno rosināt atstādināt visu SIA "Rīgas satiksme" (RS) valdi, aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis (V).

Patlaban RS valdē strādā no valdes priekšsēdētāja amata atstādinātais Leons Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs, kā arī partijas "Saskaņa" biedre Inese Švekle.

Balstoties uz normatīvajiem aktiem, domes ārkārtas sēde sasaucama trīs dienu laikā.

Jau vēstīts, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) no RS valdes priekšsēdētāja amata atstādinājis Bemhenu, vienlaikus saglabājot viņa valdes locekļa statusu.

Lēmums pieņemts pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) paziņojuma, ka kriminālprocesā saistībā ar RS iepirkumiem aizturētas sešas personas Latvijā un divas Polijā.

KNAB paziņoja, ka otrdien šajā lietā veiktas vairāk nekā 30 kratīšanas un izmeklēšanā sadarbība notiek arī ar ārvalstu partnerdienestiem, tai skaitā ar Polijas pretkorupcijas dienestu (CBA).

CBA paziņojumā teikts, ka Rīgā KNAB aizturējis četrus cilvēkus, starp kuriem ir persona, kura vietējā sabiedriskā transporta kompānijā, proti, RS ir atbildīga par konkursiem, un cilvēki, kuri palīdzēja slēpt 800 000 eiro kukuli.

CBA iegūtā informācija liecina, ka šai naudai bija jābūt maksājumam, finansiālam labumam par līguma izkārtošanu par teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016. gadā organizēja RS.

Zināms, ka otrdien KNAB aizturēja RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru, ilggadējo RS iepirkumu komisijas vadītāju Igoru Volkinšteinu, bet trešdien tiesa piemēroja viņam apcietinājumu.

CBA paziņojumā arī skaidrots, ka kopīgas starptautiskas izmeklēšanas ietvaros aģenti pie Poznaņas aizturējuši pilsētas sabiedriskā transporta ražošanas kompānijas valdes locekli, bet Varšavā vienu no kompānijas komercdirektoriem. Aizturētie nogādāti Poznaņas apgabala prokuratūrā, kur viņiem tiks izvirzītas apsūdzības korupcijā un naudas atmazgāšanā.

Pēc šī CBA vēstījuma KNAB informēja, ka konkrētie KNAB un CBA kriminālprocesi ir divi atšķirīgi kriminālprocesi, kurus saista tikai izmeklēšanā iesaistītās personas.

Kriminālprocess saistībā ar RS iepirkumiem uzsākts pēc KNAB iniciatīvas. Latvijas un Polijas pretkorupcijas iestāžu sadarbība notika jau pirms konkrētā kriminālprocesa uzsākšanas, skaidroja KNAB.

Tāpat LETA vēstīja, ka KNAB otrdien aizturēja arī uzņēmēju Māri Martinsonu, kuram tiesa šodien piemēroja apcietinājumu. KNAB komentārus par RS un Martinsonu aģentūrai LETA nesniedza. LETA noskaidroja, ka ar Martinsonu saistītā būvfirma SIA "Velve" iesaistīta RS ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības projektā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu