EP apstiprina "pasaulē lielāko" brīvās tirdzniecības līgumu starp ES un Japānu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) trešdien apstiprināja ar Japānu panākto vienošanos, kas nodēvēts par pasaulē lielāko tirdzniecības līgumu.

Šis līgums spēkā stāsies februārī un tā apstiprināšana tiek uztverta kā uzvara Eiropai, ņemot vērā ASV prezidenta Donalda Trampa protekcionisma pasākumus un Lielbritānijas lēmumu izstāties no Eiropas Savienības (ES).

"Mūsu ekonomiskā partnerība ar Japānu, proti, lielākā jebkad radītā tirdzniecības zona, šobrīd ir ļoti tuvu tam, lai kļūtu par realitāti," norāda ES tirdzniecības komisāre Sesilija Malmstrēma

EK skaidro, ka ES un Japānas Ekonomiskās sadarbības līgums (EPA) ir plašākais brīvās tirdzniecības līgums, kādu bloks līdz šim noslēdzis, un tas aptvers gandrīz 600 miljonus cilvēku, kuri rada trešdaļu no pasaules kopprodukta.

Četrus gadus ilgās sarunas par EPA izstrādi noslēdzās 2017. gada beigās.

Pēc šī līguma stāšanās spēkā tas regulēs gandrīz visu tirdzniecību starp Japānu un ES, un jo sevišķu ieguvumu nodrošinās Eiropas lauksaimniekiem, jo aptuveni 85% ES saražoto lauksaimniecības produktu tiks nodrošināts no tarifiem brīvs eksports uz Japānu.

Savukārt Japāna pēc vairākus gadus ilga pārejas perioda iegūs brīvu piekļuvi Eiropas automobiļu tirgum.

ES un Japānas savstarpējās tirdzniecības kopapjoms ir 86 miljardi eiro gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu