Kosovas parlaments nobalso par armijas izveidošanu (1)

LETA/DPA/REUTERS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Neraugoties uz iespējamo spriedzes pieaugumu attiecībās ar Serbiju un NATO brīdinājumiem, Kosovas parlaments piektdien nobalsojis par pašreizējo drošības spēku pārveidošanu par pilnvērtīgu armiju.

Atskaitot serbu deputātus, kas balsojumu boikotēja, visas pārējās partijas balsoja par labu likumam, kas paredz izveidot Aizsardzības ministriju un pārveidot pastāvošos 3000 vīru drošības spēkus par armiju.

Plāns paredz desmit gadu laikā izveidot armiju ar 5000 karavīru, sacīja premjerministrs Ramušs Haradinajs.

ASV armijas izveidošanu cildinājusi, to dēvējot par vēsturisku, bet NATO kritizējusi, norādot, ka armijas izveidošana kaitēs centieniem mazināt spriedzi Kosovas un Serbijas attiecībās.

Kosovas drošības spēki, kuru rīcībā ir vieglais bruņojums, savulaik tikai izveidoti reaģēšanai uz krīzēm, civilajai aizsardzībai un 90. gadu kara nesprāgušās munīcijas likvidēšanai.

Serbijas politiķi apgalvo, ka jaunā armija var tikt izmantota, lai no Kosovas padzītu serbu iedzīvotājus.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pauda nožēlu par Kosovas parlamenta lēmumu un brīdināja, ka alianse pārskatīs turpmākās sadarbības līmeni.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu