"Briljantu karalis" iejaukts skaļā skandālā, kas apdraud viņa milzu bagātības (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ļevs Ļevajevs.
Ļevs Ļevajevs. Foto: Reuters/ScanPix

Noslēpumains Izraēlas miljardieris, kurš savu bagātību sapelnīja noslēgtajā dimantu tirgū, iekūlies skaļā skandālā pēc tam, kad lietā par dārgakmeņu kontrabandu no Krievijas tika aizturēti vairāki viņa ģimenes locekļi un biznesa partneri, bet viņa darbiniece zaudēja dzīvību, izkrītot pa Telavivas biroju ēkas logu.

Izraēlā par "briljantu karali" iesauktais Ļevs Ļevajevs dzimis Padomju Savienībā, bet 70. gadu sākumā emigrēja uz Izraēlu. 62 gadus vecais Ļevajevs savulaik bijis pietuvināts Krievijas autokrātam Vladimiram Putinam, bet Izraēlā iemantojis slavu kā dāsns filantrops, kurš ziedo naudu ar ebrejiem saistītiem jautājumiem, ziņo aģentūra AP.

Taču tagad Izraēlas magnāta dzīve sagriezusies kājām gaisā.

Policija pieprasa Ļevajeva atgriešanos no Maskavas, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām par kontrabandu, naudas atmazgāšanu un nodokļu nemaksāšanu.

Uz bezdibeņa malas

Ļevajevam - vienam no Izraēlas vislabāk zināmajiem magnātiem - tas ir straujš pavērsiens uz slikto pusi. Ļevajevs pēc emigrēšanas uz Izraēlu pusaudža gados sāka strādāt dimantu slīpēšanas uzņēmumā par mācekli. Izraēlas briljantu industrijai klājās labi, un Ļevajevs ātri tajā izsitās un atvēra pats savu uzņēmumu, slēdzot darījumus ar Angolu un Krieviju. Vēlāk Ļevajevs pievērsās vēl citām nozarēm: nekustamajam īpašumam, būvniecībai un ķimikāliju ražošanai. 

Lai arī tiek uzskatīts, ka Ļevajeva bagātība pārsniedz vienu miljardu dolāru, pēdējos gados vērienīgās investīcijas Krievijā viņam nesušas lielus zaudējumus.

Ļevajevs sarunās ar Izraēlas policiju noraida apsūdzības un cenšas vienoties par to, ar kādiem nosacījumiem varētu atgriezties Izraēlā. Taču pat tad, ja Ļevajevs netiks notiesāts, viņa saistība ar vērienīgajā kontrabandas shēmā iesaistītajiem cilvēkiem varētu nodarīt milzu kaitējumu miljardiera biznesam.

Aizdomās turētie apsūdzēti par to, ka vairāku gadu garumā pāri valstu robežām nelikumīgi pārveduši dimantus 80 miljonu dolāru vērtībā. Medijos tā iesaukta par "Melnā dimanta afēru".

Ļevajeva dēls un brālis tika arestēti novembra sākumā. Pašlaik viņi atbrīvoti pret drošības naudu.

Sāga ieguva traģiskākas aprises 11. novembrī, kad Ļevajeva uzņēmuma LLD grāmatvede Mazala Hadadi nomira, izkritusi pa nelielu tualetes logu biroju ēkā, kas atrodas līdzās Izraēlas dimantu biržai.

Sākotnēji par Hadadi nāvi ziņoja kā par pašnāvību, kas veikta pēc smagas nopratināšanas par dimantu kontrabandas afēru. Taču viņas ģimene ir citās domās - lai arī Hadadi pārdzīvoja par izmeklēšanu, trīs bērnu māte nekādā gadījumā nebūtu padarījusi sev galu.

Turklāt Hadadi pēc darba esot bijusi ceļā pie vīra, kad saņēmusi noslēpumainu zvanu, pēc kura uzreiz atgriezusies birojā.

Trieciens visai Izraēlas dimantu industrijai

Izraēlas dimantu industrija cenšas distancēties no afēras. 70. gados Izraēla bija viens no lielākajiem pasaules dimantu tirgus spēlētājiem, taču pēdējos gados industrija cietusi no sintētisko dārgakmeņu pieaugošās popularitātes un tā, ka slīpēšana tiek uzticēta kompānijām Indijā un citās valstīs, kur algas ir daudz zemākas. 

Tomēr Izraēla joprojām ir līdere liela izmēra dimantu slīpēšanas jomā un vieta, kur rodas daudzi e-komercijas un tehnoloģiskie jauninājumi. Lai arī Ļevajevs oficiāli joprojām ir Izraēlas dimantu biržas loceklis, briljantu tirgotāju aprindās viņš nav manīts jau gadiem ilgi, jo viņš attīstīja citas biznesa intereses un Ļevajeva uzņēmuma vadības grožus pārņēma brālis.

Industrijas pārstāvis, kurš lūdza neatklāt savu vārdu, atklāj, ka afēra atstājusi iespaidu arī uz citiem Izraēlas dimantu tirgotājiem. Izraēlas dimantu tirgus tika sakārtots pēc vairākus desmitus gadu ilgušām slēptām mahinācijām un saistību ar konfliktu zonās iegūtajiem "asiņu dimantiem", kas palīdzējuši finansēt cilvēktiesību pārkāpumus. Tagad industrija tiek uzskatīta par labi regulētu.

Afēra-mistērija un mediju kņada

Saistībā ar afēru neatbildēts paliek jautājums, kāda ir tās motivācija. Ievedot Izraēlā dārgakmeņus, tie jādeklarē un jāiziet inspekcija, bet par ievešanu nodokļi nav jāmaksā. 

Izraēlas medijos šis gadījums piesaistījis lielu uzmanību. Plašsaziņas līdzekļi publicē intervijas ar mirušās grāmatvedes ģimeni, kritizē policijas izmeklēšanu un spekulē par to, vai Ļevajevs pēc atgriešanās Izraēlā tiks aizturēts.

Ļevajeva birojs Izraēlā publicējis paziņojumu, kurā noraida visas apsūdzības pret uzņēmuma darbiniekiem.

Taču tieši no šādas figurēšanas ziņu virsrakstos Ļevajevs centās izvairīties iepriekšējos gadu desmitos, mēģinot mediju uzmanību novirzīt vien uz savām filantropiskajām iniciatīvām.

"Tā ir noslēgta pasaule, kur cilvēki grib, lai viņu noslēpumi nenonāk atklātībā," saka žurnālists Alekss Kogans, kurš Izraēlas krievvalodīgajā presē raksta par vietējiem uzņēmējiem.

"Viņam nepatīk publicitāte. Viņam nepatīk izcelties."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu