Tukuma lidostas īpašnieki noliedz kukuļošanu Lietuvas armijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Tukuma lidostas īpašnieki – kompānija Wings 4 Sky Group - noliedz līdzdalību mēģinājumā piekukuļot Lietuvas armijas amatpersonu, ziņo LTV raidījums de facto.

LETA jau vēstīja, ka Lietuvas tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšanā par iespējamu mēģinājumu uzpirkt Lietuvas Bruņoto spēku virsnieku kāda Latvijas uzņēmuma interesēs tiek turēts aizdomās bijušais ilggadējais Šauļu lidostas direktors, šobrīd privātuzņēmējs Roms Mikšis. Pēc neoficiālām ziņām, izmeklētāji Mikši tur aizdomās, ka viņš darbojies Latvijā reģistrētās SIA Wings 4 Sky Group interesēs.

Wings 4 Sky Group advokāts Viesturs Ločmelis raidījumam "de facto" norādīja, ka uzņēmums kukuļošanā nav iesaistīts. Uzņēmums pašlaik Lietuvas armijai izīrē Čehijā ražotas reaktīvās mācību lidmašīnas L-39 "Albatros", bet armija gatavojas nākamgad izsludināt jaunu iepirkumu.

"Uzņēmums šo situāciju, viennozīmīgi, saista ar mēģinājumu izslēgt potenciālu konkurentu no dalības iepirkumā," teica Ločmelis.

Wings 4 Sky Group sadarbojas ar Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB). Uzņēmums izmeklētājiem labprātīgi izsniedzis prasītos dokumentus. Neviens Wings 4 Sky Group darbinieks neesot nopratināts, nevienam neesot piemērots kāds statuss kriminālprocesā.

Advokāts raidījumam uzsvēris, ka Lietuvā aizturētais Mikšis nav strādājis kompānijas interesēs. Ja arī ko darījis, tad pēc savas iniciatīvas. Mikšis Latvijas uzņēmumam ir zināms, jo savulaik Šauļu lidostā piedalījušies vecu lidmašīnu izsolēs.

Jau ziņots, ka Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT) novembrī paziņoja, ka sācis pirmstiesas izmeklēšanu, saņemot informāciju, ka kāda privāta uzņēmuma vadītājs mēģinājis uzpirkt Lietuvas Bruņoto spēku pārstāvi un piedāvājis viņam vairāk nekā 90 000 eiro kukuli par to, lai kādai Latvijas kompānijai tiktu radīti īpaši apstākļi un tā varētu piedalīties armijas rīkotā starptautiskā iepirkuma konkursā un tajā uzvarēt.

Aizdomās turētais Mikšis aizturēts, viņa mājās un darbavietā veikta kratīšana. Vēlāk viņš atbrīvots, aģentūrai BNS pastāstījusi STT pārstāve Ramune Paukštiene, norādot, ka STT neuzskata par vajadzīgu pieprasīt Mikša apcietināšanu. Pēc viņas teiktā, aizdomās turētais nav bijis oficiāls Latvijas uzņēmuma pārstāvis.

Mikšis Šauļu lidostu vadījis no 2006. gada līdz 2015. gada jūlijam, kad atbrīvots no amata. Kā tobrīd skaidroja Šauļu pašvaldības pārstāvji, tāds lēmums pieņemts lidostas slikto darbības rezultātu dēļ.

Šobrīd Mikšim pieder celtniecības un tirdzniecības uzņēmums "Ragda", ko vada viņa sieva Daiva Mikšiene. Mikšis arī vada uzņēmumam "Ragda" piederošo firmu "Aviatechnika" un Šauļos bāzēto Uzņēmējdarbības informācijas un attīstības asociāciju.

Lietuvas Bruņotie spēki no "Wings 4 Sky Group", kuras nosaukums agrāk bija "K.S. AVIA", nomā trīs reaktīvās mācību lidmašīnas L-39 "Albatros" saskaņā ar gandrīz 3,4 miljonus eiro vērtu līgumu, kas 2016.gada martā tika noslēgts uz trim gadiem.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju, "Wings 4 Sky Group" reģistrēta 1994.gada oktobrī ar nosaukumu "K.S.AVIA", un tās pamatkapitāls ir 142 000 eiro. Kompānijas īpašnieki ir Sergejs Ščukins (48,75%), Konstantīns Soloduha (25%), Artjoms Soloduha (25%) un Irina Ščukina (1,25%). Kompānijas valdes priekšsēdētājs ir Ščukins, bet valdes loceklis ir Konstantīns Soloduha.

2017.gadā "Wings 4 Sky Group" apgrozījums bija 4,899 miljoni eiro, kas ir par 24,5% mazāk nekā 2016.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga 13,2 reizes un sasniedza 2,704 miljonus eiro.

2016. gada februārī "K.S.AVIA" mainīja nosaukumu uz Wings 4 Sky Group.

Wings 4 Sky Group patlaban pieder 75,75% daļu uzņēmumā SIA Sky Port (agrāk SIA Tukums Airport).

Civilās aizsardzības aģentūra 2015.gadā anulēja lidlauka apliecību SIA Tukums Airport, norādot, ka saskaņā ar divu valsts drošības iestāžu sniegto informāciju kapitālsabiedrības līdzīpašnieks, proti, "K.S.AVIA" (tagadējais Wings 4 Sky Group) neatbilst likuma "Par aviāciju" 57.2 panta pirmās daļas 8. punkta prasībām jeb rada draudus drošībai. Šī likuma norma nosaka, ka atbildīgais darbinieks - šajā gadījumā līdzīpašnieks - var būt tikai persona, kas ar savu uzvedību vai darbībām nerada draudus Latvijas valsts un sabiedrības drošībai, valsts demokrātiskajai konstitucionālajai iekārtai, valsts neatkarībai un teritoriālajai neaizskaramībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu