Arheologi pēta Vlada III Drakula ieslodzījuma vietu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vlads III
Vlads III Foto: Public Domain

Vēsturiskā Transilvānijas pils, kurā reiz bija ieslodzīts Vlads III Drakuls – visticamāk, Brema Stokera romāna “Drakula” iedvesmas avots –, joprojām stāv. Tomēr, vai zini, kas atrodas zem tās?

Ņemot vērā gadsimtu laikā veiktās pārbūves un piebūves, arheologiem nebija īstas skaidrības, kur atrodas pils oriģinālie pamati. Jaunā pētījumā, izmantojot ar radariem uzņemtus pils apakšējo struktūru attēlus, zinātnieki mistēriju atrisināja. Pētījuma rezultāti prezentēti trešdien, 12. decembrī, Amerikas Ģeofizikas savienības ikgadējā sanāksmē.

Korvinu pils (Castelul Corvinilor), kas atrodas Transilvānijā (mūsdienu Rumānija), sākotnēji kalpoja kā cietoksnis. Struktūras senākie akmens mūri celti 14. gadsimtā, bet par pili tā transformēta 15. gadsimtā.

15. gadsimtā asinskārais despots, Valahijas princis Vlads III uz laiku tika ieslodzīts Korvinu pilī. Vēlākajos gadsimtos pils piedzīvoja vairākas rekonstrukcijas un piebūves, kā arī arheoloģiskos izrakumus. Pils kartes ir maldinošas, bet daudzi arheoloģisko izrakumu pieraksti gadu laikā nozuduši. Tieši tāpēc zinātnieki pie darba šoreiz lika radaru.

“Lai varētu veikt pils ēku rekonstrukciju, mums vajadzēja noskaidrot, kur tieši tās atrodas. Radara veiktie uzņēmumi palīdzēja mums identificēt pils administratīvo kompleksu, kas būvēts 17. gadsimtā,” teica pētījuma autore Izabella Morisa (Isabel Morris)

Radars arī palīdzēja atklāt vietas, kur pils balstās uz klints un kur to atbalsta cilvēka veidotas struktūras.

“Šis darbs ir ļoti svarīgs, lai varētu efektīvāk glābt pili no sabrukšanas. Lai arī zem tās mēs neatklājām slepenus kambarus vai ejas, tomēr zinātniski šis ir vērtīgs sasniegums,” piebilda Morisa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu