Ēģiptes atrastās kapenes - tās ir 4400 gadus senas ar piecām slepenām šahtām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/EPA/Reuters/Scanpix

Ēģiptes pilsētā Sakkarā atrastās 4400 gadus senās kapenes, kas veltītas kādam ēģiptiešu priesterim Wahtye, ir ārkārtīgi labi saglabājušās, un tajās atrodas vismaz 55 statujas, izdevumam BBC paziņojuši Ēģiptes Senlietu ministrijas pārstāvji.

"Kapenes ir īpaši labi saglabājušās, turklāt tajās atrodas vairākas krāsainas statujas," atradumu preses konferencē komentēja Ēģiptes senlietu ministrs Haleds el Anani.

Savukārt zem kapenēm arheologi uzgāja piecas paslēptas šahtas, no kurām vienā varētu atrasties Wahtye sarkofāgs.

Ēģiptes Senlietu ministrijas pārstāvis Mostafa Vaziri atklāja, ka kapenēs apglabātais augsta ranga priesteris strādājis pie faraona Neferirkares, kurš valdīja no 2446. līdz 2438. gadam pirms mūsu ēras. Neferirkares piramīda savukārt atrodas 3 kilometru attālumā no Sakkaras, Abusirā.

Kapenēs atrodas arī divi stāvi ar 24 statujām augšējā stāvā un 31 statujas apakšējā. Gandrīz visas statujas attēlo cilvēkus vai dievus. Dažas no statujām ir cilvēka augumā, citas ir mazāk nekā metru garas.

Hieroglifos, kas atrasti kapenēs, bieži pieminēta Wahtye māte un sieva. Līdz ar hieroglifiem kapenēs atrodas arī vairāki zīmējumi, kas joprojām saglabājuši savas krāsas. Tajos attēloti ēģiptieši, veicot dažādas aktivitātes, piemēram, gatavojot, dzerot un būvējot.

Arheologu komanda 17. decembrī plāno sākt izrakumus, lai atklātu visas piecas šahtas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu