''Rīgas satiksmes'' pagaidu valde pieprasījusi papildu informāciju par kriminālprocesā figurējošajiem iepirkumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

SIA "Rīgas satiksmes" (RS) ieceltā pagaidu valde pirmdien nolēmusi pieprasīt sagatavot papildu informāciju par korupcijas skandālā figurējošajiem iepirkumiem, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma pārstāvis Viktors Zaķis.

Viņš norādīja, ka pirmajā valdes sēdē amatpersonas vienojušās, kā kardināli valdes atbildību sadalījumu nemainīs, kā arī joprojām koleģiāli uzņemsies atbildību par visu uzņēmumā notiekošo. Vienlaikus valdes pārstāvji vienojušies, ka turpmāk visi iepirkumi "ies" tikai caur viņiem, proti, valde stingri pārbaudīs katru uzņēmuma iepirkumu.

Tāpat sēdē skatīts jautājums par trim vērienīgiem iepirkumiem, kuri figurē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajā kriminālprocesā.

Patlaban 2016. gadā noslēgtā 62,59 miljonus eiro vērtā iepirkuma ietvaros, kas paredz Rīgai piegādāt 20 zemās grīdas tramvajus, saņemti ir septiņi, pastāstīja Zaķis.

Citā iepirkumā - no 100 trolejbusiem, kuru iepirkuma vērtība ir 131,64 miljoni eiro, piegādāti ir 54 transportlīdzekļi. Zaķis teica, ka sākotnēji šis iepirkums paredzēja uzņēmumam piegādāt 125 trolejbusus, taču jau līguma izpildes gaitā lemts tikai par 100 transportlīdzekļu piegādi.

Savukārt no 175 autobusiem, kuru iepirkuma vērtība ir 75,80 miljoni eiro, līdz šim RS saņēmusi 140. Šī iepirkuma līgums paredz, ka transportlīdzekļus skaitu var palielināt vēl par 30% un iepriekšējā RS valde lēmusi par vēl 53 autobusu piegādi. Pēc Zaķa teiktā, pagaidu valde gan šo lēmumu pārskatīs.

Lai lemtu par turpmāko rīcību, valde pieprasījusi uzņēmuma darbiniekiem sniegt papildu informāciju par to, kādos apjomos veiktas apmaksas, kādēļ visi transportlīdzekļi līdz šim nav piegādāti un cita veida informāciju, stāstīja Zaķis.

Latvijas Televīzija tikmēr vēstīja, ka gadījumā, ja tiks lemts par kādu līgumu laušanu, tad pirms tam tiks pasūtīts starptautiskas auditorkompānijas izvērtējums. Tāpat pagaidu valde plāno pasūtīt plašāku RS finanšu stāvokļa auditu.

Kā ziņots, KNAB uzsācis kriminālprocesu par trim pašvaldības RS veiktajiem iepirkumiem, tādējādi izmeklējot amatpersonu kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Minētajā lietā aizturētas septiņas personas, tostarp RS bijušais vadītājs Leons Bemhens, kuram tagad kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Birojā skaidroja, ka kriminālprocess sākts par trīs iepirkumiem. Viens no tiem ir RS 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkums, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, otrs ir 2013.gada RS rīkots iepirkums par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, bet trešais iepirkums - 2013.gadā RS veiktais iepirkums par autobusu piegādi 75 808 297 eiro apmērā.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi iesniedza Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) atlūgumus.

Uzņēmuma valdē strādāja no valdes priekšsēdētāja amata atstādinātais Leons Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu