Padomā divreiz, pirms uzspied savam mazulim vegānisku dzīvesveidu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ilze Kalniņa

Lielbritānijā vien pašlaik ir vairāk nekā miljons veģetāriešu un 500 tūkstoši vegānu, un to skaits tikai turpina pieaugt. Statistikas dati liecina, ka lielākā daļa veģetāriešu un vegānu ir vecāki par 15 gadiem, tomēr arvien vairāk pieaug to zīdaiņu skaits, kurus veģetārai vai vegāniskai diētai pievērsuši viņu vecāki.

Zināms, ka pilnvērtīga uztura nodrošināšana zīdaiņiem var būt diezgan sarežģīts uzdevums pat bez noteiktiem ēdienkartes ierobežojumiem. Pat attīstītajās valstīs liela daļa zīdaiņu nesaņem pietiekamu daudzumu vitamīnu un minerālu, un pastāv pierādījumi, ka daļu no šiem zīdaiņiem viņu vecāki ir apzināti pievērsuši veģetāram vai vegāniskam dzīvesveidam.

Tāpēc izdevuma "The Conversation" žurnālisti centās noskaidrot, cik sarežģīti ir veģetāriešiem un vegāniem pievērst savu bērnu šāda veida diētai, neatņemot tam vajadzīgos vitamīnus.

Zīdaiņiem ir vajadzīgas daudzas un dažādas uzturvielas. Savas dzīves pirmajos 12 mēnešos to ķermeņa svars var pat trīskāršoties. Zīdaiņiem ir cits ieteicamais uzturvielu līdzsvars. Piemēram, ja pieaugušajiem bieži tiek ieteikts ēst mazāk tauku un vairāk šķiedrvielu, tad zīdaiņiem var būt gluži pretēji.

Pirmajos sešos dzīves mēnešos zīdaiņi visas vajadzīgās uzturvielas var iegūt no mātes piena vai īpaša piena maisījuma, tomēr pasaules veselības organizācijas iesaka, ka dabiskais mātes piens mazuļiem ir visvērtīgākais. Tomēr pēc zīdīšanas ar krūti perioda, līdz ar mātes pienu, zīdaiņi jānodrošina ar augstas kvalitātes papildu pārtiku vismaz līdz viena gada vecumam.

To uzņemtajai pārtikai jākalpo kā labam proteīnu un tauku avotam, ko papildina dārzeņi, augļi un graudaugi, tiesa, pārāk liels daudzums šķiedrvielu var būt kaitīgs, jo sniedz sātu, pirms organisms ir uzņēmis vajadzīgās vielas. Zīdaiņiem vajadzētu uzņemt pēc iespējas mazāk apstrādātu pārtiku bez sāls. Cukurs ir vajadzīgs, lai nodrošinātu mazulim vajadzīgās enerģijas rezerves, tomēr tas būtu jāiegūst ar pārtiku, kas satur arī citas vērtīgas vielas. Jo dažādāka ir pārtika, ko uzņem mazulis, jo mazāka būs iespēja, ka tam kaut kā pietrūks.

Aptuveni puse proteīnu, ko cilvēki uzņem attīstītajās valstīs, nāk no augiem. Protams, augi sastāv no ogļhidrātiem un, izņemot soju, tajos ir zemāks to aminoskābju daudzums, kas veido proteīnus, nekā dzīvnieku produktos. Tomēr tas nozīmē tikai to, ka uz augiem bāzētā ēdienkartē vajadzētu būt dažādiem proteīnu avotiem, piemēram, ceptām pupiņām, maizei, zirņiem, rīsiem un makaroniem.

Vitamīni un minerāli

Tomēr lielākā problēma, kas skar uz augiem bāzētu diētu, ir noteiktu vitamīnu un minerālu, piemēram, dzelzs, kalcija, joda, cinka un B12 un D vitamīna, trūkums. Šie vitamīni un minerāli nav visos augos, kā arī organismam tos var būt grūtāk absorbēt, jo bieži tie ir piesaistīti augu šķiedrām. Ņemot vērā, ka šie vitamīni un minerāli ir atrodami piena produktos un olās, veģetārai diētai, kurā iekļauti šie produkti, nevajadzētu radīt raizes.

Zīdaiņiem, kad tie sāk uzņemt cietu barību, problēmas var sagādāt nepietiekams dzelzs daudzums, kas tiem proporcionāli ir vairāk nepieciešams nekā vecākiem bērniem un pieaugušajiem. Anēmija, kas iestājas dzelzs trūkuma organismā dēļ, ir viena no populārākajām slimībām starp zīdaiņiem. Tomēr zīdaiņi dzelzi var viegli iegūt, uzturā lietojot olas, lēcas, riekstu sviestu, brokoļus, graudaugus, miltus un mātes pienu vai piena maisījumu.

Vegāniem savukārt viss ir nedaudz sarežģītāk. Pat bagātīgam vegāniskam uzturam ir potenciāls izraisīt virkni problēmu mazuļu augšanā un attīstībā. Vegāniska pārtika arī satur daudz mazāk tauku, kas ir nozīmīgs enerģijas avots mazam un augošam organismam, kā arī tajā ir maz dabisko cukuru.

Nepatērējot dzīvnieku valsts produktus, vienīgais drošais vitamīna B12 avots ir uztura bagātināji, Nepietiekams šā vitamīna daudzums var novest pie nervu bojājumiem. Arī jods ir relatīvi grūti uzņemams, ja nelieto dzīvnieku valsts produktus. Lai arī ir iespējams iegādāties sāli ar jodu, tomēr tas nav piemērots zīdaiņiem. Viens no veidiem, kā uzņemt jodu, ir jūraszāļu ēšana, tiesa, būs vajadzīgs zināms laiks, lai iemācītos tās pareizi pagatavot.

Bērni ir pārsteidzoši elastīgi un bieži spēj izdzīvot apstākļos, kas ir tālu no ideāla. Tomēr tas, ko mēs patiesi vēlamies, ir nodrošināt saviem bērniem visu to labāko. Lai arī uz augiem bāzēta diēta mazuļiem ir iespējama, tomēr tā nav ideāla. Pašlaik nav pietiekami daudz pierādījumu par to, kā tieši vegānisks uzturs ietekmē zīdaiņu veselību, tomēr ir pietiekami daudz gadījumu, kad šāda diēta mazulim ir nodarījusi lielu ļaunumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu