Reizniece-Ozola: Mediķu atalgojuma palielināšanai atrasts viss nākamgad nepieciešamais finansējums (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai palielinātu mediķu atalgojumu no nākamā gada 1.cjanvāra, atrasts viss nākamgad nepieciešamais finansējums 87,5 miljonu eiro apmērā, šodien žurnālistiem apgalvoja aizejošā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Politiķe norādīja, ka atrasts viss nepieciešamais finansējums, lai nodrošinātu mediķu atalgojuma pieaugumu, "un pat vairāk". Šajā summā nav iekļauti ministriju pārskatītie resursi, kas nozīmē, ka nākamajai valdībai būs papildu finansējums, un tā varēs lemt, kur to novirzīt, apgalvoja ministre.

Reizniece-Ozola sacīja, - ja šodien Ministru kabineta sēdē tiek apstiprināti noteikumi, lai mediķu atalgojuma palielināšana būtu iespējama, mediķi darba samaksas pieaugumu saņems jau no nākamā gada 1. janvāra. Noteikumi patlaban apstiprināti, kas nozīmē, ka saskaņā ar finanšu ministres pausto mediķu atalgojums tiks palielināts ar 1.janvāri.

Pēc ministres paustā, daļa finansējuma mediķu atalgojuma palielināšanai tiks atgūta no ienākumu nodokļa un sociālo iemaksu ienākumiem.

Vēl daļa finansējuma iezīmēta saistībā ar 45 miljonu eiro dividenžu ieguldīšanu VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) pamatkapitālā. " Dzīva vai skaidra nauda nav nepieciešama, lai nodrošinātu mediķiem līdzekļus, bet šis darījums nepieciešams, lai to var iereģistrēt kā ieņēmumus valsts budžetā, vienlaikus tos novirzot atpakaļ pamatkapitālā. No budžeta deficīta viedokļa tas būs pasākums ar pozitīvu ietekmi," skaidroja Reizniece-Ozola.

Viņa norādīja, ka šāda rīcība ļaus izveidot LVM īpašu fondu, kas potenciāli dos iespēju uzņēmumam nākotnē iegādāties viņu saimnieciskajai darbībai nepieciešamus zemes īpašumus.

Tāpat ministre norādīja, ka daļa finansējuma, kas nepieciešama mediķu atalgojuma palielināšanai, tiks iegūta 16 dažāda veida ēnu apkarošanas pasākumu rezultātā.

Reizniece-Ozola norādīja, ka nākamajai valdībai un Saeimai šie Finanšu ministrijas priekšlikumi būs "jānoved līdz galam", jo daudzi priekšlikumi saistīti ar likumu izmaiņām, ko aizejošā valdība ar saviem spēkiem nevar izdarīt.

Tāpat finanšu ministre norādīja, ka normālā situācijā mediķu atalgojuma jautājumam būtu jābūt jaunās valdības lēmumam, tomēr "jau vairākus mēnešus dzīvojam pagaidu režīmā bez jaunas valdības", turklāt ir neskaidrība, kad tiks izveidots jauns budžets.

Reizniece-Ozola pauda, ka risinājuma nerašanas gadījumā mediķiem, tāpat kā citām nozarēm, būtu jāgaida, kad tiks izveidots jauns budžets. Vienlaikus ministre apzinās, cik akūta ir mediķu atalgojuma pieauguma problēma, tāpēc risinājums ir rasts.

Jau ziņots, ka ārstniecības personu darba samaksa no nākamā gada 1. janvāra tiks palielināta par 20%, šodien lēma valdība.

Ministru kabinets atbalstīja Veselības ministrijas (VM) sagatavotos grozījumus noteikumos par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām, kas nepieciešami, lai par 20% palielinātu ārstniecības personu zemāko mēnešalgu.

Zemākā mēnešalga tiek palielināta visās mediķu grupās - gan ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem, gan ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem, gan ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām.

Saskaņā ar izmaiņām no nākamā gada 1. janvāra sertificēta ārsta un zobārsta zemākā mēnešalga no 899 eiro palielināta līdz 1079 eiro, kas ir pieaugums par 180 eiro. Tikmēr, piemēram, sertificētas māsas un ārsta palīga zemākā mēnešalga no 595 eiro palielināta līdz 714 eiro, kas ir par 119 eiro vairāk.

Tāpat valdība šodien atbalstīja grozījumus Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtībā, lai nodrošinātu atalgojuma palielināšanu tarifos, kā arī ģimenes ārstiem. Ar grozījumiem kapitācijas nauda, kas tiek piešķirta ģimenes ārstiem par katru aprūpē esošo pacientu, tagad palielināta par 20%.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu