Specdienestu amatpersonas - "neaizturēt un nepārbaudīt, sniegt nepieciešamo atbalstu" (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Drošības dienesta darbinieki.
Drošības dienesta darbinieki. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vienotajā specdienestu amatpersonu apliecībā būs uzsvērts aizliegums amatpersonu aizturēt un pārbaudīt.

Grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā paredz no 2019. gada 1. janvāra noteikt, ka valsts drošības iestādēm ir vienotas valsts drošības iestāžu amatpersonu dienesta apliecības.

Valdība šodien pieņēma noteikumus, kas nosaka valsts drošības iestāžu amatpersonu dienesta apliecības paraugu.

Jauno apliecību reversā būs norādīta informācija par apliecības uzrādītāja tiesībām, ko paredz grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā. Apliecībā būs minēts, ka apliecības uzrādītājs ir tiesīgs glabāt un nēsāt ieročus un speciālos līdzekļus.

Tāpat būs minēts, ka apliecības uzrādītājs bez ģenerālprokurora piekrišanas nav pakļaujams aizturēšanai, kratīšanai, piespiedu atvešanai.

Tāpat kratīšanai vai apskatei nav pakļaujamas viņa dzīvojamās vai dienesta telpas, personiskie vai dienesta transportlīdzekļi.

Apliecībā arī būs rakstīts, ka specdienesta amatpersona ir tiesīga brīvi ieiet iestādēm, komersantiem, organizācijām un privātpersonām piederošajās nedzīvojamās telpās un zemes gabalu teritorijā, Nacionālo bruņoto spēku apakšvienībās.

Reversā uz apliecības lieliem burtiem būs rakstīts "Neaizturēt un nepārbaudīt, sniegt nepieciešamo atbalstu".

Lai nodrošinātu valsts drošības iestāžu amatpersonu identitātes aizsardzību un mazinātu pretizlūkošanas riskus, noteikumi paredz, ka apliecībās tiks norādīts amatpersonas identifikācijas numurs.

Līdz šim specdienestu izsniegtās amatpersonu dienesta apliecības būs derīgas līdz 31. decembrim, un tās amatpersonām pēc 2019. gada 1.janvāra būs jānodod iestādes priekšniecībai.

Valdība šodien pieņēma arī noteikumus, kas regulēs kārtību, kādā valsts drošības iestāžu amatpersonas tiek nosūtītas izglītības iegūšanai. Tā paredz, ka mācību izdevumus šajā gadījumā sedz no attiecīgajai valsts drošības iestādei piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Jaunā kārtība arī paredz, ka amatpersonu dienesta pienākumu izpildei nepieciešamās izglītības iegūšanai var nosūtīt uz izglītības iestādi Latvijā un uz ārvalsts izglītības iestādi, ja dienesta pienākumu izpildei nepieciešamas speciālas zināšanas, kuras nevar iegūt izglītības iestādē Latvijā.

Latvijā ir trīs drošības iestādes - Satversmes aizsardzības birojs, Drošības policija, kuras nosaukums no nākamā gada 1. janvāra būs Valsts drošības dienests, un Militārās izlūkošanas un drošības dienests.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu