Ja partijas vienosies, prezidents Kariņu varētu nominēt jau trešdien (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šonedēļ plāno tikties ar valdības veidošanas sarunu vedējiem, noskaidroja aģentūra LETA.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā 1 pret 1 Vējonis atgādināja iepriekš pausto, ka gadījumā, ja partijas būs gatavas atbalstīt Kariņa piedāvājumu, viņš neredz šķēršļus politiķa izvirzīšanai.

Prezidents uzsvēra, ka gaida atbildi no Kariņa, pieļaujot, ka trešdien varētu viņu nominēt premjera amatam.

Prezidents arī saredz, ka valdība, visticamāk, varētu tikt izveidota janvārī.

Uz jautājumu, vai šonedēļ Vējonis plāno tikties ar partijām vai politiķi Krišjāni Kariņu (JV), Valsts prezidenta kancelejā atbildēja, ka tas tiek plānots. Precīzāku informāciju kanceleja sola sniegt trešdien.

LETA jau vēstīja, ka valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas paudušas konceptuālu atbalstu Jaunās Vienotības politiķa Krišjāņa Kariņa piedāvātajam valdības modelim, līdz ar to tuvākajās dienās - trešdien vai ceturtdien - viņš varētu tikties ar prezidentu. Ņemot vērā, ka Kariņš ir Eiropas Parlamenta deputāts, šodien viņš ir Briselē, bet rīt viņš atgriezīsies Latvijā.

Kariņš iepriekš pauda, ka līdz trešdienai gaidīs atbildi par to, vai partijas - Jaunā konservatīvā partija (JKP), KPV LV, Attīstībai/Par (AP) un Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) - piekrīt viņa piedāvātajam jomu sadalījumam, kā arī par konkrētiem ministru amatu kandidātiem. Saņemot atbalstu, viņš solīja vērsties pie Valsts prezidenta ar lūgumu nominēt viņu premjera amatam.

Savukārt Vējonis intervijā TV3 raidījumam Nekā personīga nedēļas nogalē apliecināja, ja Saeimā pārstāvētās partijas vienosies par atbalstu premjera amata kandidātam no apvienības Jaunā Vienotība Krišjānim Kariņam, Vējonis nominēs viņu šim amatam.

Šodien vairāki politiķi aģentūrai LETA prognozēja, ka gadījumā, ja šajās dienās Kariņš tiktu nominēts premjera amatam, tad tik un tā valdību šogad, visticamāk, nepaspētu apstiprināt, ņemot vērā, ka vēl jāvienojas par valdības deklarāciju.

Turklāt pēdējā šī gada Saeimas sēde pagaidām ir paredzēta šonedēļ, bet starpsesiju pārtraukumā sasaukt ārkārtas sēdi vēl nav plānots.

Jaunā Vienotība piedāvā, ka tā varētu vadīt arī Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju.

AP piedāvāts uzņemties aizsardzības ministra, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra, kā arī veselības ministra amatus.

JKP varētu vadīt Tieslietu ministriju (TM), Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju, bet KPV LV - Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju.

VL-TB/LNNK varētu būt atbildīga par Kultūras ministriju, Zemkopības ministriju, kā arī partija varētu izvirzīt īpašo uzdevumu ministru demogrāfijas jautājumos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu