Cik ilgi jāgaida uz valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Saistībā ar valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas rindas centralizēšanu uz šo procedūru gaidošo sieviešu skaits samazinājies par 66%, aģentūru LETA informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Tanita Tamme.

Viņa norādīja, ka gada sākumā rindā uz pakalpojumu bija jāgaida vidēji divarpus gadi, taču patlaban vidējais gaidīšanas laiks ir samazinājies līdz desmit mēnešiem, un tas nozīmējot, ka sievietes var ievērojami ātrāk sākt medicīniskās apaugļošanas procedūru par valsts budžeta līdzekļiem.

Pēc Tammes teiktā, šogad uzaicinājums valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas veikšanai kopumā izsūtīts 2256 sievietēm, no kurām vairāk nekā 800 pacientes jau sākušas medicīniskās apaugļošanas procedūru, bet nedaudz vairāk nekā 700 sievietes vēl nav atsaukušās uzaicinājumam.

Tamme skaidroja, ka, vērtējot šī gada medicīniskās apaugļošanas klīniku speciālistu sniegtos un NVD rīcībā esošos datus, sekmīgs medicīniskās apaugļošanas procedūras rezultāts jeb grūtniecības iestāšanās Latvijā ir novērojama 45% gadījumu. Salīdzinot šo rādītāju ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, piemēram, Lielbritāniju, tas vērtējams kā ļoti augsts rādītājs, piebilda NVD pārstāve.

Centralizēta rinda medicīniskās apaugļošanas veikšanai ieviesta no šī gada janvāra, un tas nozīmē, ka vienotu rindu uztur NVD, savukārt paciente, piesakoties rindā uz pakalpojumu, to var saņemt jebkurā no sešām ārstniecības iestādēm, un pakalpojuma apmaksa tiek veikta atbilstoši principam "nauda seko pacientam".

Valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas procedūra tiek nodrošināta sievietēm līdz 37 gadu vecumam. Sākotnēji tiek veikti izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi - vienam vai abiem partneriem.

Lai veiktu valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu, pacientiem ar diagnozi "neauglība" ir jāvēršas kādā no ārstniecības iestādēm, kas ir noslēgusi līgumu ar NVD par medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu sniegšanu. Ārstniecības iestādē tiek sniegta pirms procedūras konsultācija pie ārsta speciālista un nodrošināta procedūras veikšana.

Valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas programma tiek īstenota kopš 2012.gada, un tās rezultātā kopumā notikušas vairāk nekā 1400 dzemdības. Vienlaikus notikušo dzemdību skaits varētu būt lielāks, jo sievietēm pēc 35 gadu vecuma iespējams veikt arī divu embriju transfēru. Turklāt apkopotie dati neietver informāciju arī par maksas dzemdību palīdzības sniegšanas gadījumiem un dzemdībām, kas ir notikušas ārpus Latvijas, ja sievietei ir veikta valsts apmaksāta medicīniskā apaugļošana, piebilda NVD.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu