"Knicks" pārdošana būtu lielisks scenārijs kluba attīstībai

Pārmaiņas Ņujorkā?
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džeimss Doulans
Džeimss Doulans Foto: AP/Scanpix

Pirms pāris dienām Ziemeļamerikas medijos parādījās ziņas, ka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" īpašnieks Džeimss Doulans neizslēdzot iespējamību pārdot klubu. Daudzi komandas līdzjutēji šo brīdi gaida jau vairākus gadus, kā arī basketbola analītiķi uzskata, ka šis būtu lielisks scenārijs Ņujorkas kluba attīstībā. Vai tiešām kluba pārdošana spētu ieviest pozitīvas pārmaiņas slavenajā vienībā? 

63 gadus vecais Džeimss Doulans kļuva par Kristapa Porziņģa pārstāvētās Ņujorkas "Knicks" kluba īpašnieku 1999. gadā. Doulans ir arī "Madison Square Garden" un Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Ņujorkas "Rangers" īpašnieks. Doulanam pieder arī Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) komanda Ņujorkas "Liberty", kuru viņš pērn izlika pārdošanā.

Runas par iespējamo "Knicks" pārdošanu klīst jau vairākus gadus, īpaši pēdējā laikā, kad komanda nav spējusi parādīt konkurētspējīgu sniegumu. Pats īpašnieks Ziemeļamerikas sporta medijam ESPN atklājis, ka esot bijusi interese par Ņujorkas komandu, taču līdz nopietnām sarunām abas puses nav tikušas. 

Doulans arī atklāja, ka ir bijuši netieši piedāvājumi virs pieciem miljardiem ASV dolāru, taču neviens no tiem neesot bijis patiešām izdevīgs.

"Nekad neteikšu, ka neapsvēršu iespēju pārdot "Knicks" komandu," pauda Doulans, kurš kopā ar ģimeni ir komandas vairākumakcionāri.

Komanda kopā ar Doulanu nav spējusi sasniegt daudz, taču sākums bija daudzsološs. Miljardieris "Knicks" mājvietu "Madison Square Garden" pārņēma 1999.gadā, komandai pirmajā sezonā sasniedzot NBA finālu. Tiesa, pēc tam ņujorkieši palikuši ārpus fināla, šajā laikā nomainot septiņus kluba prezidentus un 12 galvenos trenerus, no kuriem tikai Džefam van Gandijam un Maikam Vudsonam ir pozitīva uzvarēto/zaudēto spēļu bilance. 

Tieši Doulans tiek uzskatīts par vienu no sliktākajiem īpašniekiem visā NBA, jo ar saviem dīvainajiem brīvo aģentu lēmumiem ir traucējis vienībai izveidot kārtīgu organizāciju un kultūru, kas ļautu "Knicks" komandai attīstīties un sasniegt rezultātus. 

Tieši Dolana dēļ vairākas līgas lielās superzvaigznes ir atteikušās nopietni apsvērt Ņujorkas komandas kandidatūru brīvo aģentu laikā. Šādu publisku viedokli ir pauduši Lebrons Džeimss, Kevins Durants un citi. 

Foto: AP/Scanpix

Pazīstamais ESPN žurnālists Stīvens A. Smits atzinis, ka Ņujorkas kluba pārdošana būtu labākais, kas ar šo vienību būtu noticis pēdējos gados. 

"Ikviens "Knicks" līdzjutējs Ziemassvētkos vēlas, lai klubs tiktu pārdots. Kopš 2001. gada komanda ir spējusi sasniegt tikai divas sezonas ar pozitīvu bilanci. Tā ir katastrofa. "Knicks" vadībā ir divi lieliski cilvēki - Skots Perijs un Stīvs Mailzs. Viņi šo klubu būtu spējīgi pārveidot. Ļoti ceru, ka "Knicks" tiks pārdots," atzinis Smits. 

"Knicks" vērtība tiek lēsta 3,6 miljardu ASV dolāru apmērā, kas to padara par septīto vērtīgāko komandu pasaulē.

ESPN sporta analītiķis Kevins Arnovits arī uzskata, ka "Knicks" pārdošana būtu loģisks solis Doulana izpildījumā, ņemot vērā to, cik vienība viņam izmaksā. "Ja tiek saņemts piedāvājums četru vai piecu miljardu dolāru apmērā, tad tas ir nopietni jāapsver. Skatoties no biznesa puses, tas būtu lielisks darījums," uzskata Arnovits.

No sportistā viedokļa Ņujorkas kluba pārdošana, kā arī jaunu īpašnieku esamība pavērtu durvis uz lielām pārmaiņām. Ņujorka ir pilsēta, kurā ikviens vēlētos spēlēt. Liela daļa basketbolistu ir atzinuši, ka spēlēt "Madison Square Garden" arēnā ir kaut kas īpašs. Komandai ir visas iespējas piesaistīt augsta līmeņa superzvaigznes, tieši tādēļ īpašnieku nomaiņa "Knicks" vienību padarītu par vēl pievilcīgāku vietu NBA brīvajiem aģentiem. 

"Knicks" komandas līdzjutēji ir vieni no kvēlākajiem savas komandas atbalstītājiem visā līgā. Taču arī viņi no savas komandas sagaida uzvaras, tādēļ piedzīvot ilgos zaudējumu gadus ir sāpīgi noskatīties. Atbalstītāji ļoti labi saprot basketbolu, tādēļ Doulana lēmums pārdot vienību būtu sapņa piepildījums. Ilgu gadu garumā līdzjutēji ir pauduši savu neapmierinātību gan ar plakātiem, gan saukļiem pret Džeimsu Doulanu. 

Foto: AP/Scanpix

Savukārt bijušais līgas basketbolists Džeilens Rouzs uzskata, ka Doulans nepārdos Ņujorkas "Knicks", jo neuzskata to par prātīgu gājienu.

"Uzskatu, ka viņam nevajadzētu pārdot komandu. Tas ir ģimenes uzņēmums un īpašums. "Knicks" vienības vērtība turpinās augt, tādēļ pārdot to par 5 miljardiem būtu muļķīgi," atzinis Rouzs. 

NBA ir pieredzēti gadījumi, kad kluba nonākšana jaunu īpašnieku palīdz tai sasniegt jaunas virsotnes, piemēram, Goldensteitas "Warriors", Bostonas "Celtics" un Losandželosas "Clippers". Ņujorkas gadījumā, iespējams, nebūtu prātīgi uzreiz runāt par cīņu par čempiontitulu (gadījumā, ja Doulans pārdod klubu), taču būtiskākais faktors - tas izmainītu organizācijas kultūru un darbību. Porziņģa pārstāvētā "Knicks" kļūtu par nopietnu spēlmani brīvo aģentu tirgū, jo kā jau minēts - Ņujorka ir pilsēta, kurā lielās zvaigznes grib spēlēt. 

Iespējams, ka jaunu īpašnieku vadībā vienība spētu sakārtot savus uzdevumus un attīstības mērķus, kā rezultātā tuvāko gadu laikā "Knicks" spētu kļūt par nopietnu pretendenti Austrumu konferencē. 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu