Tiks paziņoti 2018. gada "Latvijas Gada balva sportā" laureāti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Latvijas Gada balva sportā 2018"
"Latvijas Gada balva sportā 2018" Foto: Zane Bitere/LETA

"Latvijas Gada balva sportā" tiek rīkota kopš 2005. gada. Svinīgā ceremonija norisināsies jau 14. reizi, un tās sākums paredzēts plkst. 21.00, un tiešo translāciju no kinoteātra "Splendid Palace" varēs vērot Latvijas Televīzijas (LTV) pirmajā kanālā.

"Latvijas Gada balvu sportā" pasniegs 10 dažādās nominācijās:

"Labākais Latvijas sportists"

"Labākā Latvijas sportiste"

"Labākais Latvijas tehnisko sporta veidu sportists/e"

"Labākais/ā Latvijas treneris/e"

"Labākā Latvijas sporta spēļu komanda"

"Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos"

"Gada uzlecošā zvaigzne"

"Gada sporta notikums Latvijā"

"Gada notikums Tautas sportā"

"Paraugs sportā".

Papildu šīm nominācijām, svinīgajā apbalvošanas ceremonijā tiks pasniegta balva labākajam sporta skolotājam. Tāpat tiks pasniegta arī LTV speciālbalva un Artūra Vaidera piemiņas balva labākajam sporta žurnālistam.

Savukārt balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā saņems Valdis Ķuzis. Viņš ir kādreizējais kamaniņu braucējs, olimpisko spēļu dalībnieks, sacensību tiesnesis un kamanu izgatavošanas speciālists.

Pretendentus līdz 31. oktobrim izvirzīja Latvijas Sporta federāciju padomes, Latvijas Olimpiskās komitejas, Latvijas Olimpiskās vienības pārstāvji, kā arī Latvijas sporta žurnālisti, sporta federācijas un citi nozares eksperti, bet uzvarētājus noteiks žūrija.

Žūrijas komisijā ir Igo Japiņš, Aldons Vrubļevskis, Einārs Fogelis, Līga Lejiņa, Žoržs Tikmers, Edvīns Bērziņš, Juris Binde, Inita Kresa-Katkovska, Andris Ušackis, Jānis Celmiņš, Armands Puče, Guntis Keisels, Jānis Naglis.

Latvijas Gada balvas sportā nominanti 2018. gadā:

Labākais sportists

Mairis Briedis (bokss)

Uzvara Pasaules boksa supersērijas (WBSS) ceturtdaļfinālā, Pasaules boksa padomes (WBC) dimanta jostas ieguvējs.

Martins Dukurs (skeletons)

4.vieta Ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončanā, 1.vieta Eiropas čempionātā.

Pauls Jonass (motosports)

2.vieta Pasaules čempionātā MX2 klasē, 1.vieta 5 PČ posmos un 14 braucienos, labākais Latvijas motokrosa braucējs.

Oskars Melbārdis (bobslejs)

3.vieta Ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončanā divniekiem, 5.vieta Ziemas Olimpiskajās spēlēs Pjončanā četriniekiem. 

Haralds Silovs (ātrslidošana)

4. vieta Ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončanā 1500 m distancē. Godalgotas vietas Eiropas un pasaules čempionātos ātrslidošanā un šorttrekā iepriekšējos gados. Pārstāvējis Latviju Olimpiskajās spēlēs kā pirmais sportists pasaulē, kas vienā dienā startē gan ātrslidošanā, gan šorttrekā.

Labākā sportiste

Tīna Graudiņa (pludmales volejbols)

2. vieta Eiropas U-22 čempionātā, kļuvusi par stabilu Pasaules kausa 4 un 5 zvaigžņu turnīru dalībnieci pārī ar Anastasiju Kravčenoku.

Rebeka Koha (svarcelšana)

3.vieta Pasaules čempionātā, 1.vieta Eiropas čempionātā, 1.vieta Pasaules junioru čempionātā, 1.vieta Eiropas junioru čempionātā.

Jeļena (Aļona) Ostapenko (teniss)

Vimbldonas "Grand Slam" turnīrā iekļuva pusfinālā, kur piekāpās A.Kerberei. Martā ieņēma augsto 5. vietu Pasaules WTA reitingā, kas ir nebijis sasniegums Latvijas vēsturē dāmu konkurencē.

Anastasija Sevastova (teniss)

Ieņem 11. vietu Pasaules WTA reitingā, kas ir augstākā vieta viņas karjerā. "US Open" "Grand Slam" turnīrā iekļuva pusfinālā, kur piekāpās daudzkārtējai čempionei Serēnai Viljamsai. Izcīnīts WTA tituls Bukarestē.

Inese Tarvida (taekvondo)

2.vieta Eiropas čempionātā. 3.vieta "Grand Prix" pasaules kvalifikācijas turnīrā.

Labākais/-ā tehnisko sporta veidu sportists/-e

Pauls Jonass (motosports)

Pasaules čempionātā MX2 klasē izcīnīta 2.vieta sezonas kopvērtējumā, 1.vieta 5 PČ posmos un 14 braucienos, labākais Latvijas motokrosa braucējs.

Reinis Nitišs (autosports)

Eiropas rallijkrosa čempionātā "SuperCar" klasē izcīnīta 1. vieta.

Kaspars Stupelis (motosports)

Pasaules čempionātā motokrosā blakusvāģiem izcīnīta 3.vieta, Kaspars kā kantētājs startē pārī ar Nīderlandes braucēju Etjēnu Baksu. Nīderlandes nacionālās izlases sastāvā izcīnījis Eiropas Nāciju kausa titulu komandai.

Labākais/-ā Latvijas treneris/-e:

Bobs Hārtlijs (hokejs)

Pēc 9 gadu pārtraukuma aizveda Latvijas izlasi līdz pasaules čempionāta ceturtdaļfinālam, gandrīz to Hārtlijam izdevās paveikt arī 2017. gadā. 

Sandis Prūsis (bobslejs)

3.vieta Ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončanā divniekiem, 5.vieta Ziemas Olimpiskajās spēlēs Pjončanā četriniekiem.

Artūrs Visockis-Rubenis (basketbols)

Latvijas U-18 vīriešu izlases galvenais treneris - 2.vieta Eiropas U-18 čempionātā. Viens no vīriešu valstsvienības treneriem.

Labākā Latvijas sporta spēļu komanda:

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība (basketbols)

Par spīti ārējiem apstākļiem (nebija iespējas nokomplektēt komandu iespējami labākajā sastāvā), ir labas izredzes pirmo reizi vēsturē kvalificēties Pasaules kausa izcīņas finālturnīram.

Latvijas vīriešu hokeja izlase (hokejs)

Pēc 9 gadu pārtraukuma iekļuva pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā. Līdz pusfinālam nedaudz pietrūka, jo ceturtdaļfinālā zaudēja 2018. gada čempioniem - Zviedrijas hokejistiem.

Sieviešu basketbola komanda "TTT Rīga" (basketbols)

Leģendārās komandas 60.jubilejas gadā pēc 8 gadu pārtraukuma izcīnītas tiesības spēlēt Eirolīgā, bāzes komanda (6 spēlētājas) sieviešu valstsvienībai, kas 1.reizi piedalījās Pasaules kausa izcīņā.

Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos:

Oskars Melbārdis/Jānis Strenga (bobslejs)

3. vieta Ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončanā.

Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš (pludmales volejbols)

2.vieta Eiropas čempionātā, 3.vieta Pasaules kausa kopvērtējumā.

Anastasija Sevastova/Jeļena Ostapenko/Diāna Marcinkēviča/Daniela Vismane (teniss)

Uzvarot Poliju, Turciju, Austriju, Serbiju un Krieviju, izcīnītas tiesības iekļūt Pasaules spēcīgāko valstu Top 16 komandu pulkā un spēlēt Federāciju kausa ("Fed Cup") Pasaules II grupā. Latvijas sieviešu izlase šobrīd ieņem 15. vietu pasaules rangā. Komandas kapteinis - Andis Juška.

Gada uzlecošā zvaigzne:

Rodions Kurucs (basketbols)

Veiksmīga debija NBA. Draftā izraudzīts ar 40. numuru komandā Bruklinas "Nets" un noslēdzis ilgtermiņa līgumu. Piektais Latvijas basketbolists, kurš spēlējis NBA.

Mārtiņš Sesks (autosports)

1.vieta Eiropas U27 rallija čempionātā un ERC3 ieskaites klasēs

Artūrs Žagars (basketbols)

Latvijas U-18 izlases kapteinis un līderis, iekļuva Eiropas U-18 čempionāta Zvaigžņu piecniekā (statistika - vidēji 18,9 punkti spēlē, 6,3 rezultatīvas piespēles). 

Paraugs sportā:

Gunta Baško (basketbols)

Sieviešu basketbola valstsvienības kapteine profesionālajā basketbolā aizvada 23.sezonu, sasniegusi absolūto Latvijas rekordu (194 spēles valstsvienībā). Aktīvi piedalās basketbola komandu sociālajās aktivitātēs. Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) tehniskās komisijas locekle, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ētikas komisijas locekle. Profesionalitātes paraugs jaunajām basketbolistēm. 

Jānis Blūms (basketbols)

Vīriešu basketbola valstsvienības kapteinis profesionālajā basketbolā aizvada 20.sezonu. Aktīvi piedalās basketbola komandu sociālajās aktivitātēs. Profesionalitātes paraugs jaunajiem basketbolistiem.

Oskars Melbārdis (bobslejs)

Neskatoties uz traumām, pašaizliedzīgi trenējas un startē visaugstākajā līmenī bobsleja sabiedrības un komandas interesēs. Izcīnīta 3.vieta Ziemas Olimpiskajās spēlēs Phončanā. Var teikt "caur ērkšķiem uz zvaigznēm".

Gada sporta notikums Latvijā:

Eiropas U-18 čempionāts basketbolā junioriem

Čempionāts izpelnījies augstu Starptautiskās Basketbola federācijas novērtējumu, vislabāk apmeklētais FIBA jauniešu čempionāts 2018.gadā. Latvijas izlases veiksmīgais starts finālspēles dienā "Arēnā Rīga" pulcēja 9000 skatītājus.

Pasaules rallijkrosa čempionāts ("Neste World RX of Latvia")

Jau trešo gadu Rīgā sagaidīti pasaules ātrākie rallijkrosa piloti. Iepriekšējos 2 gadus Latvijas posms atzīts par labāko posmu pasaulē.

Pasaules čempionāts orientēšanās sportā

Ieguvis visaugstāko Starptautiskās Orientēšanās federācijas atzinumu. Nedēļas garumā pasaules čempionāts notika vairākās disciplīnās – sprintā (Kronvalda parks un Vecrīga), sprinta stafetēs (Āgenskalns), vidējā distancē (Sigulda), garajā distancē un stafetēs (Turaida).

Latvijas vīriešu stafetes komanda līdz pēdējā etapa vidum bija līderpozīcijās, finālā ierindojoties 8.vietā, tikai nepilnu minūti aiz uzvarētājiem. Pasaules čempionāts pulcēja kuplu līdzjutēju skaitu.

Gada notikums Tautas sportā:

"Lattelecom" Rīgas maratons

Rīgas maratons ir ikgadējs sporta pasākums, kas Rīgā norisinās kopš 1991. gada. Šogad "Lattelecom" Rīgas maratons dažādās distancēs pulcēja vairāk par 30 000 dalībniekiem.

Projekts "Sporto visa klase"

Mērķis ar Olimpiskās kustības ideālu un Latvijas sportistu augsto sasniegumu vērtību nostiprināt sporta lomu sabiedrībā, pievēršot un motivējot skolēnus regulārām sporta nodarbībām un ieinteresējot skolēnus nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, kā arī analizējot fizisko aktivitāšu ietekmi uz viņu veselību. 

"Stirnu buks"

Taku skriešanas seriāls 7 posmos, kas 2018. gadā katrā posmā pulcēja ap 3000 dalībnieku. Pasākums ir ieguvis lielu popularitāti un tā dalībnieku skaits pieaug gadu no gada. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu