TM atzinums: Nav korekti pašreizējās Rīgas domes atlaišanu likumprojektā pamatot ar iepriekšējā sasaukuma rīcību (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs piedalās Ziemassvētku egles meklējumos Tīreļu mežniecībā, kas tiks uzstādītas Rātslaukumā, Doma laukumā un 11. novembra krastmalā.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs piedalās Ziemassvētku egles meklējumos Tīreļu mežniecībā, kas tiks uzstādītas Rātslaukumā, Doma laukumā un 11. novembra krastmalā. Foto: Zane Bitere/LETA

Pašreizējā Rīgas domes sasaukuma atlaišana Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātajā likumprojektā tiek pamatota ar iepriekšējā sasaukuma rīcību, kas nav korekti, teikts Tieslietu ministrijas (TM) atzinumā par likumprojektu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, TM atbalsta Rīgas domes atlaišanas likumprojekta virzību, tomēr ir izteikusi arī vairākus iebildumus par to.

Atzinumā tiek norādīts, ka likumprojekta mērķis ir novērst situāciju, kad Rīgas dome pieļauj nelikumīgu rīcību un nenodrošina likumos noteikto pašvaldības funkciju izpildi. "TM rīcībā nav informācijas, kas norādītu uz Rīgas domes nespēju nodrošināt pašvaldības funkcijas," teikts atzinumā, skaidrojot, ka tādējādi TM nevar izvērtēt pēc būtības likumprojektā paredzētās Rīgas domes atlaišanas pamatotību atbilstoši likumam "Par pašvaldībām".

Likumprojekta anotācijā arī nav sniegts faktu izklāsts pamatojumam, kādēļ būtu uzskatāms, ka Rīgas dome nenodrošina pašvaldību funkciju izpildi, pausts atzinumā.

"Šāds lēmums likumdevējam pieņemams politiskas izšķiršanās ceļā," norāda TM. Tāpat ministrija mudina papildināt un precizēt likumprojekta anotācijā sniegto uzskaitījumu par Rīgas domes "nelikumīgo rīcību", jo pašlaik likumprojekts pārsvarā tiek pamatots ar atsaucēm uz VARAM korespondenci ar citām valsts institūcijām.

"Tāpat pašreizējā Rīgas domes sasaukuma atlaišana tiek pamatota ar iepriekšējā Rīgas domes sasaukuma rīcību, kas TM ieskatā nav korekti," pausts dokumentā.

TM arī mudina precizēt anotācijā sniegto informāciju par pagaidu administrācijas sastāvu. Ministra arī vērš uzmanību, ka ārkārtas Rīgas pašvaldības vēlēšanu nodrošināšanai būs nepieciešami finansiālie resursi, līdz ar to nepieciešams aizpildīt attiecīgo likumprojekta sadaļu.

Savukārt Finanšu ministrijas atzinumā norādīts vien tas, ka tā neiebilst pret likumprojekta izskatīšanu valdības sēdē. Tāpat Finanšu ministrija piebilst, ka VARAM ir kompetenti attiecīgās nozares eksperti, kurus ir iespējams iekļaut Rīgas pašvaldības pagaidu administrācijas sastāvā.

Kā ziņots, Ministru kabinets šogad neskatīs VARAM sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uzsvēra, ka šim likumprojektam nepieciešams juridisks izvērtējums, lai saprastu, cik tas ir tiesisks un kādas sekas varētu radīt.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) vēlējās šo jautājumu iekļaut nākamajā Ministru kabineta sēdē, 8.janvārī, tomēr Kučinskis atkārtoja, ka pirms šī jautājuma iekļaušanas valdības dienaskārtībā nepieciešama juristu diskusija.

Pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) teiktā, esot paveikts apjomīgs darbs, lai skrupulozi izvērtētu Rīgas domes darbu, it sevišķi pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" (RS) pārraudzības un kontroles jomā. "Nav pieļaujama situācija, ka laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veic procesuālās darbības pašvaldības uzņēmumā, kur tiek minēts, iespējams, pat mākslīgs iepirkumu sadārdzinājums 5% līdz 7% apmērā, Rīgas dome neuzņemas atbildību par notiekošo, tā vietā sasaucot formālu sēdi "uzticības" izteikšanai priekšsēdētājam. Turklāt šis ne tuvu nav pirmais publiski izskanējušais skandāls saistībā ar iespējamām nelikumībām RS," pauda Gerhards.

Kā norādīja ministrijā, veicot Rīgas domes pārraudzību likumā "Par pašvaldībām" noteikto pilnvaru robežās, VARAM konstatējusi vairākkārtējus normatīvo aktu pārkāpumus vairākās pašvaldības darbības jomās, kas esot sistemātiski veikti visa pašreizējā sasaukuma darbības laikā.

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) paudis, ka sagatavotais likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu ir pamatots nevis ar tiesiskiem, bet politiskiem apsvērumiem un satur daudz apgalvojumu, kas netiek pamatoti ar konkrētiem faktiem, tāpēc ir vērtējams kā nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiskais šovs.

Līdz šim vairākums Saeimā pārstāvēto partiju vārdos bijušas atbalstošas likumprojektam par domes atlaišanu, bet uzsvērušas, ka tam jābūt tiesiski pamatotam.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu