Jaunieši noskatās un filmē nežēlīgu kursabiedra piekaušanu Rēzeknē (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Edijs Pālens/LETA

Rēzeknes tehnikuma audzēknis brutāli izrēķinās ar savu vienaudzi, dauzot galvu ar dūrēm. Vairākas minūtes uz to no malas noskatās daudzi citi kursabiedri, uzkurina atmosfēru un filmē cilvēka klapēšanu savos telefonos. Par pusaudžu nežēlību un vienaldzību satraukta arī policija, vēsta TV3 raidījums Bez Tabu.

Rēzeknes tehnikuma 1. kursa audzēkņi apliecinājuši, cik ļoti nežēlīga var būt mūsdienu jaunatne. Viss sācies ar studentu došanos smēķēt starpbrīdī. Puisis, kurš vēlas palikt anonīms, stāsta, ka kursabiedrs sācis par viņu ņirgāties – kratījis cigaretes pelnus uz drēbēm un galvas.

"Viņš sāka man "braukt virsū" un kratīt pelnus uz mani. Man tas, protams, ļoti nepatika. Es viņam aizrādīju un atgrūdu. Viņš mani aicināja "aiz stūra"," stāsta pusaudzis.

Pēc konfliktsituācijas, pēc stundām, abi devās kauties uz kādu namu iekšpagalmu, netālu no tehnikuma. Viņiem sekoja daudzi citi kursabiedri, puisis saskaitījis padsmit vienaudžu. Neviens par gaidāmo kautiņu neziņoja skolas vadībai vai pedagogiem.

Kautiņš ilga vairāk nekā divas minūtes. Puisis nespēja izrādīt pretsparu kursabiedram, kurš viņu iepriekš apbārstīja ar pelniem. Jau pašā sākumā viņš saņēma vairākus spēcīgus sitienus pa galvu, kas viņu apdullināja.

Daudzie skatītāji – kursabiedri – vien noraudzījās no malas, kā ar vājāko brutāli izrēķinās daudz spēcīgākais pretinieks, kurš, starp citu, trenējas cīņas sportā, ko visi sanākušie zināja. Vājākais saņēma neskaitāmus sitienus galvas rajonā, tai skaitā pa deniņiem un pakausi. Sišana turpinājās tad, kad puisis neizrādīja nekādu pretestību, atrodoties uz ceļiem. 

Divarpus minūtes skatītāju bars vien iemūžināja notiekošo telefonos, neapturēja brutalitāti pēc pirmajiem bīstamajiem sitieniem, kad puisis nespēja vairs pretoties. Bars piebalsoja, sajūsminājās par sitieniem, dažs gan aizrādīja, ka nevajagot žņaugt, bet turpināja noskatīties klapēšanā.

Pirms kautiņa gan kāds jaunietis piedāvā nefilmēt notiekošo, bet kāds cits atcērt, ka to darīs un pasmejas.

Piekautā pusaudža māte piekrīt, ka arī viņas dēls nav bez vainas, jo piekritis kautiņam, tomēr uzskata, trakulības varēja beigties uzreiz, kad apkārtējie redzēja, ka puika nav pretinieks.

"Kas būtu, ja viņu nosistu?! Redzēja jau, ka ar vienu sitienu pietiek! Viņš vairs neko nevarēja izdarīt! Tas otrs puika taču ir trenēts, viņam pašam bija jāsaprot! Tie, kuri tur skatījās no malas, arī uz ielas nevienam nepalīdzētu! Paietu garām vai uzfilmētu ar telefonu!" atzīst pusaudža māte. 

Par to, ka šādas izdarības var beigties pat letāli, brīdina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neiroloģijas un neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Kārlis Bicāns, norādot, ka deniņkaulu var pārsist ar vienu sitienu. "Šim kaulam cauri iet artērija. Tas var būt nāvīgs rezultāts divu, triju stundu laikā, ja nesniedz palīdzību. Tāpat cilvēks var gūt invaliditāti uz mūžu," brīdina Bicāns.

Vēlāk vecāki dēlu nogādājuši Rēzeknes slimnīcā, kur konstatēts smadzeņu satricinājums un sejas kaula lūzums. RAKUS Neiroloģijas un neiroķirurģijas nodaļas vadītājs Bicāns pēc šādiem saņemtiem sitieniem pa galvu iesaka saukt dakterus, nevis klīst apkārt.

Rēzeknes Tehnikuma vadība informē, ka apzināti gan kaušļi, gan skatītāji. No viņiem pieprasīti paskaidrojumi. Tāpat veiktas pārrunas ar vecākiem, sodīti ar stipendiju samazināšanu.

Iestādes vadība noraidījusi cietušā puiša mātes piedāvājumu rīkot visu kursa  audzēkņu vecāku sapulci, kurā tiktu demonstrēts video. Lai gan vadība uzskata, ka video nav visiem jārāda, jo esot briesmīgs, cietušā vecāki uzskata, ka par to ir jārunā ar visiem, lai kas šāds neatkārtotos.

Valsts policijā par notikušo ierosināta administratīvā lietvedība. Medicīniskās ekspertīzes rezultātā tikšot noskaidrota miesas nodarījumu pakāpe. Ja tie tiks atzīti par maznozīmīgiem, draud vien administratīvā atbildība. Ja traumas atzīs par vieglām, vidēji smagām vai smagām, draud kriminālatbildība.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu