Kas videi draudzīgāk - nocirst eglīti mežā vai iegādāties mākslīgo?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas galvenā Ziemassvētku egle Doma laukumā
Rīgas galvenā Ziemassvētku egle Doma laukumā Foto: Jānis Škapars / TVNET

Kura eglīte ir viszaļākā - tā, kas nocirsta mežā vai mākslīgā? Bet kura videi draudzīgāka? 

Par labāko eglītes izvēli tiek diskutēts ik gadu, tādēļ raidījums "4. studija" devās pie vides draugiem un zaļā dzīvesveida piekritējiem, lai pajautātu - vai eglītes ciršana ir videi draudzīga?

"Latvijā, ja mēs neko nedarām, visas pļavas aizaug ar mežu. Tas ir dabīgs process," stāsta Jānis Brizga, biedrības "Zaļā brīvība" vadītājs.

"Eglītes ciršana mežā nav nekas slikts - mēs noteikti svētkos varam nocirst kādu eglīti ģimenei."

Tā pat vien gan egles mežā cirst nevajag un arī nedrīkst - ir jāievēro noteikumi un jāzina vietas, kur to darīt.

""Latvijas mežu" platība gandrīz visā Latvijā ir jau uzmērīta," stāsta Kaspars Riže, "Latvijas valsts mežu" vecākais eksperts. "Un mēs esam arī izstrādājuši aplikāciju, lai cilvēki zinātu, vai atrodas īstajā, Latvijas valsts, mežā, kurā tad to vienu eglīti drīkst nocirst."

Aizliegts arī cirst egles, kuru celma diametrs pārsniedz 12 centrimetrus. Šādas egles gan cilvēki parasti neizvēlas, jo to garums pārsniedz trīs metrus.

Taču ne visi vēlas Ziemassvētku eglīti atrast mežā - daudzi priekšroku dod mākslīgai eglei, no kuras nebirst skujas un kas kalpo daudzus gadus pēc kārtas.

Jānis Brizga gan norāda, ka lielākā daļa plastmasas eglīšu ražota no sintētiskiem materiāliem, kā arī tās ceļojušas tālu ceļu pie mums uz Latviju, līdz ar to mākslīgo egļu ietekme uz vidi būs daudz negatīvāka.

Tāpēc raidījums "4. studija" secina - uzskats, ka mākslīgā eglīte ir videi draudzīgāka, ir aplams.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu