Turcija: No Sīrijas kurdu kaujinieku aizsargāšanas Francija "labumu negūs" (1)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kurdu kaujiniece.
Kurdu kaujiniece. Foto: AFP / Scanpix

Francija negūs nekādu labumu, paturot bruņotos spēkus Sīrijā, lai aizsargātu kurdu kaujiniekus, otrdien sacīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu, šādi reaģējot uz Parīzes paziņojumu, ka tā paturēs Sīrijā savus spēkus, neraugoties uz ASV karavīru atvilkšanu.

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums izvest no Sīrijas tur līdz šim dislocētos 2000 amerikāņu karavīru lielāko daļu Vašingtonas sabiedroto, arī Franciju, nepatīkami pārsteidzis, bet Turcija par to paudusi gandarījumu.

Tagad Ankara varēs brīvāk vērsties pret ASV līdz šim atbalstītajiem kurdu karotājiem, kuri Sīrijā sauszemes operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" bijuši noderīgs ASV militārais sabiedrotais.

"Ja Francija paliks, lai dotu ieguldījumu Sīrijas nākotnē, tad tas ir lieliski, bet ja viņi to dara, lai aizsargātu [kaujiniekus], tad no tā labumu negūs neviens," Čavušolu teikto citē laikraksts "Hurriyet".

Reaģējot uz Trampa negaidīto lēmumu, Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien sacīja - "sabiedrotajam jābūt tādam, uz kuru var paļauties".

Iezīmējot arvien lielākās diplomātiskās plaisas abu līderu starpā, Makrons uzsvēra, ka Trampa lēmums par karaspēka atvilkšanu viņā izraisa "dziļu nožēlu".

Čavušolu savukārt kritizēja Francijas atbalstu Tautas aizsardzības vienībām (YPG) - Sīrijas kurdu lielākajam bruņotajam grupējumam -, kas nevienam "nav noslēpums". Viņš arī nosodīja aizvadītajā nedēļā notikušo Francijas līderu tikšanos ar Sīrijas Demokrātisko spēku (QSD) alianses, kurā dominē kurdi, politiskā spārna pārstāvjiem.

Arī ASV likumdevēji pauduši bažas par Sīrijā palikušo sabiedroto likteni pēc amerikāņu karavīru aiziešanas, īpaši par kurdu kaujiniekiem, kas cīnījušies pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", kā arī par iespējamo vakuumu, kas izveidosies šai valstī.

Vairāki politiķi gan no ASV demokrātu, gan republikāņu rindām apšaubījuši arī prezidenta apgalvojumu, ka "Islāma valsts" Sīrijā ir sakauta.

Reaģējot uz šo Trampa lēmumu, par atkāpšanos paziņojis ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss, kas iepriekš tika brīdinājis, ka pāragra bruņoto spēku izvešana no Sīrijas būtu "stratēģiska kļūda", kā arī ASV sūtnis starptautiskajā koalīcijā cīņai pret "Islāma valsti" Brets Makgērks.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans vēl nesen draudēja tuvāko dienu laikā uzsākt jaunu operāciju pret YPG.

Pēc Trampa lēmuma Ankara gan paziņojusi, ka atliks solīto ofensīvu, tomēr Lielbritānijā bāzētā monitoringa organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) ziņo, ka Turcija savelk spēkus netālu no kurdu kontrolētā apvidus Sīrijas ziemeļos, un arī Turcijas mediji vēsta, ka abu valstu robežu šķērso jauni papildspēki.

Kā uzskata eksperts kurdu jautājumos Mutlu Čivirolu, ASV spēku izvešana "pavērs ceļu Turcijas operācijām pret kurdiem, un sāksies asiņains karš".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu