Indonēzijas varasiestādes brīdina par jauna cunami iespējamību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Zemestrīces un cunami postījumi Indonēzijā. 3.oktobris, 2018
Zemestrīces un cunami postījumi Indonēzijā. 3.oktobris, 2018 Foto: TATAN SYUFLANA/TT NYHETSBYRÅN

Bažījoties par jaunu katastrofu, Indonēzijas varasiestādes aicinājušas cilvēkus neuzturēties piekrastes teritorijās, kur nedēļas nogalē cunami dzīvību zaudēja vairāk nekā 420 cilvēki.

Cunami vilni, kas sestdienas rītā skāra Sumatras salas dienvidu piekrasti un Javas salas rietumu galu, domājams, izraisīja Anak Krakatau vulkāna izvirdums.

Indonēzijas Meteoroloģijas, ģeofizikas un klimatoloģijas aģentūra aicinājusi cilvēkus turēties vismaz 500 metru līdz kilometra attālumā no piekrastes, brīdinot, ka iespējams jauns cunami.

Parasti tūristu pilnās pludmales trešdien ir tukšas, tajās patrulē policija, brīdinot cilvēkus turēties pa gabalu no piekrastes.

Saskaņā ar pēdējiem datiem neprognozētais cunami vilnis laupīja dzīvību 429 cilvēkiem, vairāk nekā 1400 cilvēku tika ievainoti un vismaz 128 tiek uzskatīti par pazudušiem. Vairāk nekā 21 000 cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas.

Cunami nopostītajā rajonā turpinās glābšanas un meklēšanas darbi.

Indonēzija ar apmēram 130 aktīviem vulkāniem atrodas tā dēvētajā Klusā okeāna "Uguns lokā", kur tektonisko plātņu berzēšanās dēļ bieži notiek zemestrīces un vulkānu izvirdumi.

1883. gadā katastrofālā Krakatau vulkāna izvirdumā un tā izraisītajā cunami gāja bojā vairāk nekā 36 000 cilvēku.

Aptuveni pusgadsimtu vēlāk turpat Zunda šaurumā starp Javu un Sumatru sākās zemūdens izvirdums, kura rezultātā izveidojās vulkāniska sala ar krāteri, kas tiek dēvēts par Anak Krakatau jeb Krakatau dēlu. Pēdējo mēnešu laikā Anak Krakatau aktivizējies.

2004.gadā spēcīga Indijas okeāna zemestrīce un cunami prasīja 230 000 cilvēku dzīvības apmēram desmit valstīs, lielākoties Indonēzijā.

Šogad septembra beigās Indonēzijas Sulavesi salas rietumdaļu skāra 7,5 magnitūdas stipra zemestrīce, kuras izraisītais cunami nopostīja Palu pilsētu. Šajā dabas katastrofā gāja bojā vairāk nekā 2200 cilvēku un vismaz 220 000 palika bez pajumtes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu