Valdības veidošanas sarunās vēl lielāku akcentu varētu likt uz četru partiju kodolu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ministru kabineta ēka.
Ministru kabineta ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdības tapšanas sarunās vēl lielāks akcents varētu tikt likts uz "Jaunās Vienotības" (JV), Jaunās konservatīvās partijas (JKP), "Attīstībai/Par!" (AP) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) veidoto kodolu.

Iespējams, piektdien varētu turpināties šo četru partiju neformālas konsultācijas, lai atkārtoti apliecinātu atbalstu valdības izveidei JV virzīta premjera kandidāta vadībā. Tiek norādīts gan iespēju virzīt apstiprināšanai četru partiju veidotu valdību, gan arī uz nepieciešamību pēc plašākas koalīcijas.

"Attīstībai/Par!" uzskata, ka ir jāvirzās uz priekšu ar pašlaik esošo 50 balsu atbalstu un attiecīga valdība jāliek uz balsojumu Saeimā, aģentūrai LETA sacīja partiju apvienības līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce.

Viņš norādīja, ka politiskais spēks atbalstīs JV virzītu premjera kandidātu. Politiķis pauda pārliecību, ka šāda valdība gūtu parlamenta atbalstu.

AP līdzpriekšsēdētājs norādīja, ka oficiāla virzība uz balsojumu Saeimā ļautu politiķiem, kas kavējas ar lēmuma pieņemšanu, saprast, ka valdība var tikt apstiprināta arī bez viņu piekrišanas.

Pūce apstiprinoši atbildēja, ka ar to domā partijas "KPV LV" nostāju, pašlaik nemainot politiķa Alda Gobzema (KPV LV) kandidatūru iekšlietu ministra amatam.

JKP priekšsēdētājs Jānis Bordāns aģentūrai LETA pastāstīja, ka pašlaik notiek neformālas tikšanās un ka turpinās virzība uz valdības izveidošanu. Vairāki politiķi gan starpsvētku laikā nav Rīgā, tāpēc intensīvākas sarunas varētu notikt nākamā gada sākumā.

Politiķis arī pauda cerību, ka partija "KPV LV" vēlreiz valsts interesēs apsvērs savu lēmumu par Gobzema kandidatūras virzīšanu iekšlietu ministra amatam.

VL-TB/LNNK valdes loceklis Gaidis Bērziņš apliecināja, ka četras minētās partijas ir apņēmušās piedalīties valdības veidošanā, reizē tiek sagaidīta plašākas koalīcijas izveidošana.

Politiķis norādīja, ka partijas "KPV LV" atsevišķiem pārstāvjiem vajadzētu atmest kādas nesaprotamās ambīcijas, jo turēšanās pie Gobzema kandidatūras vērtējama kā virzība uz valdības izveidošanas bloķēšanu.

JV politiķis Arvils Ašeradens bija atturīgs savos komentāros, norādot, ka šodien notika ļoti intensīvas partiju konsultācijas par valdības veidošanu un ka tālāka virzība gaidāma līdz ar piektdien paredzētajām partiju sarunām pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa.

"KPV LV" līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa aģentūrai LETA norādīja, ka pagaidām valdības veidošanas gaitā jaunumu nav, tāpat "KPV LV" nav ieplānotas nedz valdes, nedz frakcijas sēdes. Politiskais spēks ir gatavs atsaukties aicinājumam uz tālākām sarunām no JV vai arī jebkuras citas tā dēvētās centriski labējās partijas, piebilda Liepiņa.

Paužot savu personīgo viedokli, politiķe arī pauda, ka "Jaunās Vienotības" (JV) valdes priekšsēdētāja Kariņa skaidrojums par Gobzema kandidatūras uz iekšlietu ministra amatu noraidīšanu ir absolūti nepietiekams.

Neoficiāli atsevišķi politiķi pieļauj, ka, četrām partijām virzot valdību uz apstiprināšanu parlamentā, nebūtu problēmu iegūt nepieciešamo vairākuma atbalstu. Tā arī būtu iespējams izvairīties no nepieciešamības pavadīt, iespējams, ilgu laiku sarunās ar "KPV LV" pārstāvjiem.

Izskanējis arī viedoklis, ka šajā partijā esot vairāki varas centri, par ko liecinot arī tās aktīvāko politiķu, Artusa Kaimiņa un Alda Gobzema, atšķirīgās pozīcijas. Paši "KPV LV" pārstāvji gan noliedz šķelšanos politiskajā spēkā.

Reizē tiek norādīts, ka Kariņš varētu nebūt ieinteresēts vadīt valdību ar tikai 50 deputātu atbalstu, jo vēlētos stabilāku vairākumu, tāpēc kā reālāks kandidāts situācijai, ja valdību veidotu četras partijas, tiek minēts Ašeradens.

Savukārt lai rastu kompromisu ar "KPV LV", izskanējusi versija, ka varētu apsvērt iespēju Gobzemam piedāvāt ieņemt kādu citu no partijai piekrītošajiem ministra amata posteņiem - labklājības vai ekonomikas ministra vietu.

Kā ziņots, Vējonis rīt, 28. decembrī, tiksies ar 13. Saeimā ievēlēto frakciju pārstāvjiem, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu