Gada notikumi Lietuvā: pāvesta vizīte, valsts simtgades svinības un skolotāju streiks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pāvests Francisks ierodas Lietuvā
Pāvests Francisks ierodas Lietuvā Foto: Valdas Kopūstas/15min.lt/Scanpix

Par svarīgākajiem notikumiem Lietuvā 2018. gadā atzīstama pāvesta vizīte, valstiskuma atjaunošanas simtgades svinības un tikko aizvadītais skolotāju streiks, kas vērtējams kā pilsoniskuma mācībstunda, uzskata ziņu aģentūras BNS aptaujātie žurnālisti.

Kā valstij būtiskus notikumus viņi minējuši arī parlamentāro izmeklēšanu par koncerna "MG Baltic", Lietuvas nacionālo partizānu komandiera Ādolfa Ramanauska-Vanaga pārapbedīšanu valsts bēru ceremonijā, prezidentes Daļas Grībauskaites e-pasta sarakstes publiskošanu un Lietuvas iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Foto: Lietuvas valsts atjaunošanas 100. gadadienas svinības

"Lietuviešus saliedējusi simtgades svinēšana, pāvesta vizīte un partizānu komandiera piemiņas godināšana, tomēr ikdienā daudzi cilvēki sajūt rūgtumu par to, ka politiķi netaisnīgi sadala augošās ekonomikas augļus, un par šīs neapmierinātības simbolu kļuvis skolotāju streiks,"

norādījis aģentūras galvenais redaktors Vaidots Beņušis.

Foto: Seima vēlēšanas Lietuvā

Savukārt kā svarīgākos aizvadītā gada notikumus pasaulē Lietuvas žurnālisti nosaukuši bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu, ASV un Ķīnas tirdzniecības karu un saūdarābu žurnālista Džamala Hašogi slepkavību, ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanos ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, incidentu Kerčas šauruma reģionā, ASV lēmumu izstāties no kodolvienošanās ar Irānu un ASV vēstniecības pārcelšanu uz Jeruzalemi, "Facebook" datu aizsardzības skandālu un "dzelteno vestu" protestus Francijā.

Aptaujā par 2018. gada svarīgākajiem notikumiem uzklausīti 33 žurnālisti no Lietuvas sabiedriskā radio un televīzijas, ziņu portāliem "Delfi.lt", "15min.lt", "Lrytas.lt", "Tv3.lt", "Alfa.lt", "Lrt.lt", radiostacijas "Žiniu radijas", "TV3" televīzijas, laikrakstiem "Lietuvos rytas", "Verslo žinios" un "Lietuvos žinios" un ziņu aģentūras BNS.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu