Politiķi kā ticamāko variantu min piecu partiju veidotu valdību (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas sēde.
Saeimas sēde. Foto: Zane Bitere/LETA

Vairāki politiķi kā ticamāko variantu pašlaik min piecu partiju veidotu valdību, kurā bez tā dēvētā četru politisko spēku veidotā valdības kodola strādātu arī partija "KPV LV".

Tā dēvēto valdības kodolu veido četras politiskās partijas - Jaunā konservatīvā partija (JKP), partiju apvienība "Attīstībai/Par!" (AP), nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV) -, kuras paziņojušas par gatavību piedāvāt Valsts prezidentam Raimondam Vējonim kopīgu premjera amata kandidātu.

"KPV LV" lēmums saistībā ar izteiktajiem iebildumiem pret viņu iekšlietu ministra amata kandidātu Aldi Gobzemu (KPV LV) ir gaidāms 3.janvārī. Partijā ir arī pārstāvji, kas norāda, ka pirms sēdes atturētos no pārlieku optimistiskām prognozēm par piecu partiju valdību.

Reizē dažu citu partiju politiķi norāda, ka jau tagad saņemti signāli par to, ka "KPV LV" vairākums varētu būt ieinteresēts lemt par labu Gobzema nomaiņai ar citu iekšlietu ministra amata kandidātu. Kā viens no iemesliem tiek minēta situācijas maiņa, kad ir parādījusies iespēja valdību izveidot arī bez "KPV LV" - tas partijas pārstāvjiem varot likt izšķirties, vai produktīvāks darbs sagaidāms valdībā vai opozīcijā.

Partiju pārstāvji neoficiāli atzīst, ka pagaidām vēl nav skaidrības, vai un kāds būs panākamais kompromiss, jo tas atkarīgs arī no "KPV LV" piedāvājuma. Netiek pilnībā izslēgta iespēja apsvērt Gobzema kandidatūru kādam no diviem citiem partijai piedāvātajiem amatiem - labklājības ministra vai ekonomikas ministra postenim.

Neesot zināms, cik reāla būtu iespēja, ka valdības apstiprināšanai atbalstu varētu paust tikai daļa no partijas. Tomēr "KPV LV" vairāki politiķi publiski pauž, ka politiskais spēks ir vienots un nešķeļas.

Piecu partiju valdības gadījumā premjera kandidāts būšot Krišjānis Kariņš (JV), savukārt četru partiju valdību visdrīzāk varētu vadīt Arvils Ašeradens (JV), liecina arī neoficiāli atsevišķu politiķu izteikumi.

Kā ziņots, valdības veidošanas sarunās gada nogalē ir panākts nozīmīgs progress, lai 2019. gada janvārī varētu apstiprināt valdību un ķerties pie neatliekamiem darbiem, šādu nostāju pēc tikšanās ar 13. Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām pauž Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Personu, kurai uzticēt nākamās valdības veidošanu, Vējonis šodien tomēr vēl nav nominējis.

Foto:"KPV LV" un "Jaunās Vienotības" sarunas par iespējamo sadarbību valdības veidošanā

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, Vējonis uzskata, ka panāktais progress janvārī varētu ļaut apstiprināt valdību un ķerties pie neatliekamiem darbiem, pirmkārt, finanšu sektora sakārtošanas, ieviešot "Moneyval" ziņojuma rekomendācijas.

"Atzinīgi vērtējama panāktā vienošanās par jaunās valdības kodolu, kuru varētu veidot četras politiskās partijas - JKP, AP, VL-TB/LNNK un JV," atzīmēja Valsts prezidents.

Jau vēstīts, ka minētās četras kodola partijas šodien vienojušās, ka 4.janvārī Valsts prezidentam varēšot piedāvāt kopīgi atbalstītu premjera kandidātu. Partijas lēmušas, ka ir gatavas pēc iespējas ātrāk virzīt jauno valdību apstiprināšanai Saeimā, norādīja JV politiķis Arvils Ašeradens.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu