2019. gads sāksies ar "pagaidu budžetu"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ieilgstot valdības veidošanas procesam un attiecīgi aizkavējoties 2019. gada valsts budžeta izstrādei un apstiprināšanai, šis gads tiks sākts ar tā dēvēto "pagaidu budžetu".

"Pagaidu budžeta" principi ietverti Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa 12. decembrī izsludinātajos grozījumos likumā par budžeta un finanšu vadību.

"Pagaidu budžets" būs spēkā līdz brīdim, kad tiks apstiprināts 2019. gada budžets.

Minētie likuma grozījumi arī paredz 8,3 miljonu eiro novirzīšanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Finanšu ministrijā (FM) skaidroja, ka ar "pagaidu budžetu" tiks nodrošināta valsts funkciju un saistību izpilde, kā arī sākto budžeta politiku un pasākumu turpināšana nemainīgā līmenī, līdz stāsies spēkā gadskārtējais valsts budžeta likums.

"Tas risina līdzekļu nodrošināšanu sabiedrības grupām, kas pie līdzšinējā regulējuma nevarētu saņemt tiem pēc normatīvajiem aktiem pienākošos naudu," piebilda FM.

Tostarp pagaidu budžets paredz, ka pedagogi 2019. gadā varēs turpināt saņemt 2018. gada 1. septembrī paaugstināto darba samaksu, iekšlietu un tieslietu jomā nodarbinātas personas varēs saņemt pabalstu par likumā noteiktajiem izdienas gadiem, kā arī tiks nodrošināta Satversmes tiesas sprieduma izpilde par tiesnešu un prokuroru darba samaksu, kā arī par pagarinātā normālā darba laika atcelšanu ārstniecības personām.

Tāpat tiks nodrošināta atalgojuma izmaksa Valsts prezidentam, tiks nodrošināts nodokļu reformas ietvaros plānotais neapliekamā diferencētā minimuma pieaugums (2019. gadā līdz 230 eiro mēnesī) ienākumiem līdz 440 eiro mēnesī, atvieglojuma par apgādībā esošu personu pieaugums (2019. gadā 230 eiro mēnesī) un pensionāra neapliekamā minimuma pieaugums (2019. gadā 270 eiro mēnesī).

Tiks arī turpināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadalījums valsts un pašvaldību budžetiem - 20% un 80%.

"Jāņem vērā, ka pagaidu budžets ir tehniskais budžets, kas paredz izpildīt līdzšinējo politiku, nemainot to."

"Pagaidu budžets neparedz politikas izmaiņas, jaunas iniciatīvas un jaunus risinājumus."

"Priekšlikumus politikas izmaiņām un jauniem pasākumiem izvirzīs jaunā valdība, iestrādājot to gadskārtējā valsts budžeta likuma projektā 2019. gadam. Tas iesniedzams Saeimai ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad Saeima būs izteikusi savu uzticību jaunajam Ministru kabinetam," informēja FM.

Jaunais budžeta projekts būs arī jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Līdz ar likuma "Par valsts budžetu 2019. gadam" spēkā stāšanos visi pilnvarojumi, kas piešķirti ar pagaidu budžetu, zaudēs spēku, un visi izdevumi no saimnieciskā gada sākuma tiks reģistrēti saskaņā ar jauno gadskārtējo valsts budžeta likumu.

Līdz šim aizejošā valdība ir apstiprinājusi FM sagatavoto 2019. gada budžeta plāna projektu, kurā valsts budžeta ieņēmumi 2019. gadā plānoti 9,178 miljardu apmērā, kas ir par 217 miljoniem vairāk nekā 2018. gadā, savukārt valsts budžeta izdevumi plānoti 9,205 miljardu eiro apmērā, kas ir par 96 miljoniem vairāk nekā 2018. gadā.

Attiecībā uz 2019. gada budžetu Ministru kabinets 2018. gada aprīlī pieņēma lēmumu par valsts funkciju izpildei nepieciešamajiem bāzes izdevumiem, paredzot, ka 2019. gada valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi būs 6,73 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar budžeta ietvara likumā 2019. gadam noteikto, bāzes izdevumi būs par 75,5 miljoniem eiro lielāki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu